Áfa változások 2020. – 6. rész

Láncértékesítésre vonatkozó példák 1-3.

Emlékeztetőül: a 2020-tól hatályos áfa változásokat nagyrészt a közösségi joghoz való harmonizáció indokolta. Egyrészt több ponton ellentétes volt a közösségi joggal az Áfa törvény, másrészt a közösségi ügyleteket érintően 2020-től az egész EU szintjén jelentős változások történnek, amit a magyar jogalkotónak is le kell követnie.

A közösségi termékügyleteket érintően az egész Unióban 2020-től bevezetendő változásokat Qiuck fix (gyors intézkedések) összefoglaló névvel szoktuk illetni. Ez a következő területeket érinti:

 • Közösségi értékesítés adómentességi szabályainak változása
 • Közösségi értékesítésnél a kiszállítást igazoló dokumentumok listájának meghatározása a 212/2011. EU Tanácsi Végrehajtási Rendeletben
 • A láncértékesítés szabályainak változása és minden tagállamban kötelezővé tétele
 • A vevői készlet szabályainak változása és minden tagállamban kötelezővé tétele

Utóbbi  két cikkemben a láncértékesítéshez kapcsolódó szabályokat néztük át, most pedig az elmondottakat világítsuk meg példák segítségével.

1) Példa

Egy belföldi áfa alany (HU) értékesít terméket egy Németországban regisztrált cégnek (DE), aki egy Romániában regisztrált cég (RO) felé értékesíti a terméket. De a termék nem kerül Németországba a közbenső vevőhöz, hanem Magyarországról közvetlenül Romániába szállítják a román vevőhöz.

 • Ha HU fuvaroz, akkor a következők szerint kell eljárni.: Ez a fuvarozásos értékesítés. DE Romániában közösségi adószámot vált, de nem kell ott váltania, hanem a német alatt tudja igénybe venni a beszerzést, ha Romániában alkalmazható a háromszög egyszerűsítés. HU és DE között adómentes közösségi értékesítés. DE Romániában a román közösségi adószáma alatt vall közösségi beszerzést, kivéve ha alkalmazható a Romániában a háromszög egyszerűsítés, mert ha igen, akkor DE helyett a háromszög egyszerűsítés keretében RO vall Romániában DE helyett egy adómentes közösségi termékbeszerzést és DE helyett egy nemzetközi fordított adózású román belföldi értékesítést önbevallással, amit levonhatóként is figyelembe tud venni, ha adóköteles tevékenységéhez veszi igénybe. DE román adószáma és RO között román áfás belföldi értékesítés, kivéve, ha alkalmazható a háromszög egyszerűsítés, mert ilyenkor is ugyan Romániában teljesített belföldi az értékesítés, de DE-nek nem kell beregisztrálni, hanem helyette ezt RO teljesíti nemzetközi fordított adózással.
 • DE fuvaroz vevőként, azaz úgy, hogy nincs, vagy ha van, nem adja meg a magyarországi közösségi adószámát HU-nak: az előző esettel megegyezik a minősítés.
 • DE fuvaroz eladóként, azaz úgy, hogy van magyar közösségi adószáma és ezt adja meg HUnak: A DE által teljesített értékesítés a fuvarozásos értékesítés. DE Magyarországon adószámot vált. HU és DE között magyar adóköteles belföldi értékesítés. DE magyar közösségi adószáma és RO között adómentes közösségi értékesítés. RO teljesít Romániában közösségi termékbeszerzést.
 • RO fuvaroz: ugyanaz a minősítés, mint az előző esetben.

2) Példa

Egy belföldi áfa alany (HU) értékesít terméket egy ukrán cégnek (UA), aki egy Romániában regisztrált cég felé (RO) értékesíti a terméket. De a termék nem kerül Ukrajnába a közbenső vevőhöz, hanem Magyaroszrágról közvetlenül Romániába szállítják a román vevőhöz.

 • HU fuvaroz: Ez a fuvarozásos értékesítés. Ha UA Romániában vagy más tagállamban (kivéve Magyarországot) közösségi adószámot vált és ezt használja az ügylet során, akkor HU és UA román vagy más tagállambeli adószáma között adómentes közösségi értékesítés. HA UA nem vált román adószámot, és nem rendelkezik más tagállamban sem közösségi adószámmal, akkor HU adóköteles belföldi értékesítést számláz felé. UA Romániában vall közösségi beszerzést. UA román adószáma és RO között román áfás belföldi értékesítés.
 • UA fuvaroz vevőként azaz úgy, hogy nincs, vagy ha van, nem adja meg a magyarországi közösségi adószámát HU-nak: az előző esettel megegyezik a minősítés.
 • UA fuvaroz eladóként azaz úgy, hogy van magyar közösségi adószáma és ezt adja meg HU-nak: Az UA által teljesített értékesítés a fuvarozásos értékesítés. Ha UA Magyarországon adószámot vált és ezt adja meg HU-nak, akkor HU és UA között magyar adóköteles belföldi értékesítés történik, még akkor is, ha HU rendelkezik a Romániába történő kiszállításról CMR-rel. UA magyar közösségi adószáma és RO között adómentes közösségi értékesítés. RO teljesít Romániában közösségi termékbeszerzést.
 • RO fuvaroz: ugyanaz a minősítés, mint az előző esetben.

3) Példa

Egy belföldi áfa alany (HU) értékesít terméket egy román cégnek (RO), aki egy ukrán cég felé (UA) értékesíti a terméket. De a termék nem kerül Romániába a közbenső vevőhöz, hanem Magyarországról közvetlenül Ukrajnába szállítják az ukrán vevőhöz.

 • HU fuvaroz: A HU által teljesített értékesítés a fuvarozásos értékesítés. Amennyiben HU tudja igazolni vámhatósági kiléptető igazolással a harmadik országba történő kiléptetést, akkor HU export adómentes termékértékesítést számláz RO felé. RO Ukrajnában importál. RO bejelentkezik Ukrajnában. RO ukrán adószáma és UA között ukrán áfás belföldi értékesítés.
 • RO fuvaroz vevőként, azaz úgy, hogy nincs, vagy ha van, nem adja meg a magyarországi közösségi adószámát HU-nak: az előző esettel megegyezik a minősítés.
 • RO fuvaroz eladóként, azaz úgy, hogy van magyar közösségi adószáma és ezt adja meg HU-nak: A RO által teljesített értékesítés a fuvarozásos értékesítés, ha RO Magyarországon adószámot vált és ezt adja meg HU-nak. HU és RO között magyar adóköteles belföldi értékesítés, még akkor is, ha HU rendelkezik az Ukrajnába történő kiléptetést igazoló vámhatósági igazolással. RO magyar adószáma és UA között adómentes exportértékesítés, feltéve, hogy rendelkezik RO kiléptetést igazoló vámhatósági igazolással. UA Ukrajnában importál.
 • UA fuvaroz: ugyanaz a minősítés, mint az előző esetnél.

Jövő héten folytatjuk a láncértékesítésre vonatkozó esetekkel…

* * *

Értesülj első kézből a 2020. évi jogszabályváltozásokból>> Adóegyetem 2020

Amennyiben érdeklődsz a számvitelt és az adózást érintő változások iránt, akkor a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében számítunk részvételedre a mérlegképes könyvelők kötelező továbbképzésén:

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!