A számviteli törvény várható változásai – 1. rész

T/6351-es számú törvényjavaslat számviteli összefüggései

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: számviteli törvény) újabb módosítását az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló T/6351-es számú törvényjavaslat tartalmazza.

A módosítások rövid lényege

 A számviteli törvény módosításának elsődleges célja az uniós és hazai forrású projektek elszámolási szabályainak a gyakorlati igényekhez való igazítása, és egyben a hazai előírások közelítése a nemzetközi (IFRS-ek szerinti) előírásokhoz. A Ptk. szerződésekre vonatkozó megengedő előírásai és a számviteli törvény elsősorban a számlázásra épülő bevétel-elszámolási szabályai együttesen bizonytalanságot okoznak a több üzleti évet átfogóan teljesített szerződésekkel (projektekkel) kapcsolatos bevételek és költségek, ráfordítások számviteli elszámolásában. A javaslat az időbeli elhatárolás alkalmazásával összhangba hozza az árbevétel elszámolását és a kapcsolódó költségek, ráfordítások elszámolását a tényleges teljesítésnek megfelelően, függetlenül a számlázástól, annak módjától. A szerződés elszámolási egységére vonatkozó módosításokkal összhangban a javaslat egyértelművé teszi, hogy a ténylegesen már megkötött, hátrányos szerződésekből származó jövőbeni veszteségekre is képezhető céltartalék.

Ezen túlmenően a javaslat az egyéni vállalkozó általi egyéni cég, illetve korlátolt felelősségű társaság alapítás szabályait tartalmazza. Az egyéni vállalkozó általi egyéni cég, illetve korlátolt felelősségű társaság alapítás gazdasági tartalmát tekintve az egyéni vállalkozói tevékenység sajátos továbbfolytatásának tekinthető. Az egyéni vállalkozó által alapított egyéni cég, illetve korlátolt felelősségű társaság a számvitelről szóló törvény hatálya alá tartozik, így a javaslat tartalmazza az alapított egyéni cég, illetve korlátolt felelősségű társaság nyitó adatait, nyitó mérleg készítési kötelezettségét. Mivel a Ptk. szabályai korlátolt felelősségű társaság esetén alapesetben nem követelik meg a nem pénzbeli hozzájárulás könyvvizsgáló általi felülvizsgálatát, ezért az előírt nyitó mérlegre nem lesz könyvvizsgálói ellenőrzés előírva.

Hatálybaléptetés

 Az új előírások – az egyéni vállalkozóval kapcsolatos előírások kivételével – 2020. január 1-jén fognak hatályba lépni, azokat először a 2020. évben induló üzleti évről készített beszámolóra kell alkalmazni, de a 2019. évben induló üzleti évről készített beszámolóra is alkalmazni lehet. A projekt elszámolásokra vonatkozó új előírásokat 2020. január 1-je előtt megkötött szerződésekre nem kötelező alkalmazni, de lehetséges. Az átmeneti szabályok azonban kimondják, hogy amennyiben a 2020. január 1-je előtt megkötött szerződésekre az új előírásokat alkalmazzák, akkor a szerződés elszámolási egységére vonatkozó, egymáshoz kapcsolódó módosításokat is egyidejűleg alkalmazni kell.

Cikksorozatunkat folytatjuk a projekt elszámolások új szabályainak részletezésével…

* * *

A PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében idén is találkozhatsz többek között Botka Erikával a hagyományos kétnapos mérlegképes könyvelők kötelező továbbképzésének számviteli napján. A hagyományos, kétnapos továbbképzésen személyesen is felteheted a számviteli témával kapcsolatban felmerülő kérdéseidet!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM