Hétindító – 28. hét

Amire még nyáron is figyelmet kell fordítani

Nos, mire ezeket a sorokat olvassátok, ismét tombol a nyár, úgyhogy a jegeskávé fogyasztását mindenkinek kifejezetten ajánlom, egyenesen védőital! A kávénkat kavargatva azonban muszáj beszélnünk a határidőkről is!

Július 12-re lesz határidős:

 • 1958-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
 • 1908-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, 08INT)

Természetesen nem feledkezhetünk meg a bevallásokhoz kapcsolódó befizetési kötelezettségeinkről sem! A saját cégeink is cégek, „mint a suszternek a cipője”, fordítsunk rájuk is kiemelt figyelmet, és javaslom ne csak járulékbevallás és befizetés szempontjából!

Felhívom a figyelmet, hogy negyedév lévén, nem maradhat el a VSZJA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók előlegfizetése sem, mely szintén 12-re határidős, valamint a KATA, EVA és átalányadó előlegek befizetése sem!

2019.07.15-ig lehet benyújtani az agrárkamarai tag ügyfelek kamarai díj bevallását, az online felületen.

És mindeközben gőzerővel közelít a negyedév, így a maradék időnkben annak előkészületeivel foglalkozhatunk.

Lássuk hát mi is az, amire még nyáron is figyelmet kell fordítani:

 • Havi és negyedéves áfa bevallások és befizetések,
 • Áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál, ha az szükséges (alanyi mentes áfa alanyok esetleges rendkívüli havi bevallásai),
 • Havi és negyedéves összesítő nyilatkozat (figyelve az esetlegesen értékhatárt lépőkre, elképzelhető olyan eset is, amikor fő szabály szerint negyedéves áfa bevallói státusz ellenére havi összesítő nyilatkozat benyújtásra kerül sor),
 • Félév lévén célszerű az éves státuszú ügyfeleinkre is gondolnunk, több esetben előfordulhat már ilyenkor értékhatár túllépés,
 • KIVA előleg bevallás és megfizetés,
 • Cégautóadó bevallás és megfizetés,
 • Környezetvédelmi termékdíj negyedéves bevallása és megfizetése ,
 • 01-es bevallás benyújtása havi és negyedéves bevallói státusz esetén (rehabilitációs hozzájárulás, kulturális járulék stb.),
 • Nem feledkezhetünk meg a havi és negyedéves társasági adó előlegek megfizetéséről sem.

Ezek közül egy pár dologra – ha csak tehetem – igyekszem előre felkészülni. Ilyenek például a társasági adó előlegek, melyek jó előre kiközölhetőek, kérhető adófolyószámla kivonat bármely későbbi időpontra, így két legyet ütve egy csapásra ellenőrizhetjük is a benyújtott társasági adó bevallás feldolgozásának helyességét a folyószámlán! A cégautóadók zöme már a gépünkön pihen, és tapasztalatom szerint a partnereink is hálásak, ha időben szólunk fizetési kötelezettségeiket illetően!

Július 31-ig határidős a NEBIH élelmiszerlánc felügyeleti díjak első részletének megfizetése, ha magunkra vállaltuk, akkor a kiközlése az érintett ügyfelek felé nem maradhat el!

Köszönöm, hogy végig olvastátok soraimat, még ha ezeken a forró nyári napokon kicsit hosszúra sikeredett is! Mindenkinek kellemes nyaralást, pihenést kívánok.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!