A keresőképtelenség igazolására jogosult személyek

Milyen igazolást fogadhat el a munkáltató?

A munkajogi betegszabadság, valamint a táppénz igénybevételének egyik alapvető feltétele a keresőképtelenség orvosi igazolása. Kérdésként merülhet fel, hogy egy munkáltató milyen orvos által kiadott igazolást fogadhat be. Azt, hogy ki igazolhatja a keresőképtelenséget a keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról és annak ellenőrzéséről szóló 102/1995. (VIII. 25.) Korm. rendelet (102/1995. (VIII.25.) Korm. rend.) határozza meg.

A biztosított keresőképtelenségét az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott (szerződött) egészségügyi szolgáltató (intézmény) szerződésben nevesített orvosa igazolhatja, tehát magánorvos például nem jogosult a táppénzhez, betegszabadsághoz szükséges keresőképtelenség igazolására.

A keresőképtelenség, illetve a keresőképesség elbírálására jogosult (szak)orvos:

  • a háziorvos, a házi gyermekorvos,
  • a járóbeteg-szakellátás orvosa, ha az intézményvezető erre feljogosította és területileg vagy a háziorvos beutalása alapján a beteg ellátására illetékes,
  • az ideggondozó, ha az intézményvezető erre feljogosította,
  • a bőr- és nemibeteg-gondozó, ha az intézményvezető erre feljogosította,
  • a tüdőgondozó, ha az intézményvezető erre feljogosította,
  • az onkológiai gondozó szakorvosa, amennyibe az intézményvezető erre feljogosította,
  • az egészségbiztosítási pénztári feladatkörében eljáró fővárosi, illetve megyei kormányhivatal (továbbiakban: kormányhivatal),
  • a kormányhivatallal felülvéleményező tevékenységre szerződött főorvos.

A kórházi kezelés időtartamára a kórház igazolja a keresőképtelenséget (a kórházi ápolást és azt is, hogy a szülő a gyermeke mellett tartózkodott a kórházi kezelés idején). Az egynapos sebészeti, a kúraszerű ellátás, a járóbeteg-szakellátás keretében végzett nappali ellátás és a járóbetegként igénybe vett komplex fürdőgyógyászati ellátás idejére a háziorvos igazolja a keresőképtelenséget.

Amennyiben a keresőképtelenséget a beteg gyermek ápolása miatt állapítják meg, az erről szóló igazoláson fel kell tüntetni a szülő és a gyermek TAJ számát, nevét, születési idejét és anyja nevét.

* * *

Értesülj első kézből a 2017. évi jogszabályváltozásokból, és tedd fel kérdéseid az előadóknak! Biztosítsd be helyed még ma! >> Adóegyetem 2017

A konferenciasorozat 11 helyszínének teljes körű, adótanácsadók által szerkesztett szakmai anyaga, kérdés-válaszai és egy kiválasztott helyszínen történő részvétel – ezt csak az Adóegyetem biztosítja Neked!

Az Adóegyetem 2017 helyszíne és időpontja:

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!