Hétindító – 5. hét – Suller Kriszta

Január 31-én határidős egyrészt az adó- és járulékigazolások kiadása, márészt a Tao. szerinti fejlesztési tartalék határidőben fel nem használt része miatt adó- és késedelmi pótlék befizetése

hetindito-5-het-Suller_Kriszta-ado-es-jarulekigazolasok

Habos kávés jó reggelt kívánok mindenkinek! Annak ellenére, hogy a héten “központi” beadási határidők nem igen vannak, rengeteg a teendőnk! Tekintsük hát át, mire is kellene sort keríteni pár napon belül!

Adó- és járulékigazolások kiadása*

A hét közepén, szerdán vége a januárnak, január 31-ére határidősek az alábbiak:

  • előző évről szóló személyi jövedelemadó bevalláshoz szükséges igazolás kiadása (M30), annak ellenére is ki kell adni az igazolást, hogy a NAV bevallási tervezetet készít, az igazolás kiadás tekintetében továbbra sincs változás!
  • az előző évről szóló járulékigazolás kiadása,
  • egyes K-s adatszolgáltatások benyújtása, (pl. súlyos fogyatékosságról kiállított igazolások (K51), társas vállalkozások adatszolgáltatás jegyzett tőke felemelése kapcsán (K71) stb.)

Nézz a fejlesztési tartalékok körmére!

Egy fontos dolog, amiről – tapasztalatom szerint – hajlamosak vagyunk megfeledkezni, a fejlesztési tartalékok kérdése! Azon esetekben, amikor a fejlesztési tartalékot nem használtuk el a törvény által előírt időszakon belül, akkor az adóalanynak az adót késedelmi pótlékkal növelten a negyedik adóévet követő első adóév első hónapjának utolsó napjáig kell megfizetnie, annak ellenére, hogy a bevallásra csak majd a XX29-es bevallás keretein belül, az arra irányadó határidőben kell sort keríteni. Tehát naptári évvel dolgozó üzleti éves adózók esetében ez január 31-ét jelenti!

Amennyiben a fejlesztési tartalékot annak egészében nem, de részben annak célja szerint felhasználta, akkor természetesen csak a fel nem használt rész tekintetében kell számolnunk az arra jutó adóval és annak késedelmi pótlékával. Naptári éves adózó esetében a késedelmi pótlék számítása annak az évnek a bevallására előírt határidejétől számítandó, amikor a kedvezmény figyelembe vételre került, és a lejárat évének december 31. napjáig tart.

Fókuszban a környezetvédelmi termékdíj

A január 31-i dátum a környezetvédelmi termékdíj szempontjából sem elhanyagolható! 

Ez a dátum a határideje

  • az átalány termékdíj hatálya alá történő bejelentkezésnek (pl. csekély mennyiségű csomagolást kibocsátó, vagy a gépjármű forgalmazók által használható átalány jogcím),
  • az egyéni hulladékkezelés hatálya alá történő bejelentkezésnek, 
  • a készletre vétellel  vagy az általános szabályok figyelembe vételével történő termékdíj megállapítás- és fizetés hatálya alá történő bejelentkezésnek.

 A határidő jogvesztő, igazolási kérelemnek helye nincs! Nyomtatványa: a XXTKORNY 

Egyéb teendők

És természetesen a héten már gondunk kell legyen a bérszámfejtési feladatok előkészítésére is, emberkéről emberkére haladva át kell tekintetnünk a paramétereket!  

Még egyetlen gondolat – bár úgy gondolom nem feltétlen könyvelés – a NEBIH élelmiszerlánc felügyeleti díj második részletét is január 31-ig kell megfizetni!

Az előttünk álló határidő-zivataros időkre mindenkinek kívánok kitartást, sok energiát, és azt, hogy az Ügyfélkapu és barátai legyenek velünk. Jövő héten ismét találkozunk!

 

*A járulékok témaköréhez kapcsolódva ajánljuk figyelmedbe az alábbi cikkünket: Újévi munkajogi teendőink 2024. elején – Dr. Horváth István

***

Készülj fel a 2024. évi változásokból az Adóegyetem 2024 E-learning videójával! >> Adóegyetem 2024

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!