Év végi adózási teendők

Fontos határidők és mérlegelendő kérdések...

A karácsonyi ünnepek és az új év közeledtével tekintsd át összefoglalónkat a társaságok előtt álló év végi teendőkről és határidőkről. Bízunk benne, hogy az áttekintés hasznos segítséget nyújt az év végi készülődésben!

Év végi adózási határidők

Az év vége közeledtével – a szektorspecifikus határidőket nem számítva – az alábbi adózási határidőkre fontos figyelni.

1

2

Társasági adó feltöltés, kedvezmények

Már a feltöltési kötelezettség kalkulálásakor célszerű végiggondolni, hogy a 2016-os évre vonatkozóan hogyan csökkenthető a társasági adókötelezettség az adóalap-csökkentő tételek alkalmazásával, illetve adókedvezmények igénybevételével, továbbá milyen adóalap-növelő tételekkel kell számolni.

Még nem késő például az adókedvezményekkel járó támogatások lebonyolítását elindítani. A látvány-csapatsport-, valamint a filmalkotók és előadó-művészi szervezetek támogatása esetében sem szabad megfeledkezni a kiegészítő támogatásról. Ne feledjük, a kiegészítő támogatások továbbra sem minősülnek elismert költségnek társasági adó szempontból.

Továbbá, a látvány-csapatsportok, a filmalkotás és az előadó-művészeti szervezetek támogatásában érdekelt társaságoknak az éves adó feltöltéskor fontos lehet a tavalyi adóév népszerű újdonsága is, amelynek értelmében az adózó a fizetendő adó összegéből rendelkezhet egy kedvezményezett célra történő felajánlásról. Jelentős kedvezményt jelent, hogy az adózó a felajánlott összeg után jóváírásra jogosult. A jóváírás mértéke a felajánlott összeg – de legfeljebb a fizetendő adó 80%-ának – 7,5%-a adóelőlegből, illetve 2,5%-a adóból történő támogatás esetén. Tekintettel arra, hogy a decemberi előleg kiegészítés alkalmával átutalt összeg esetén még a magasabb, 7,5%-os jóváírás érvényesíthető, az ilyen célra szánt összegekről érdemes még a feltöltéskor rendelkezni.

A feltöltés összegének kalkulálására érdemes kiemelt figyelmet fordítani, mert a nem megfelelően meghatározott adóelőleg kiegészítés mulasztási bírságot von maga után. Ha az adózó az adóévi várható adó összegét nem vallotta be és nem fizette meg legalább 90%-os mértékben az esedékességig (december 20.), a ténylegesen bevallott és befizetett előleg és az adó 90%-ának különbözete után 20%-ig terjedő mulasztási bírságot szab ki a hatóság.

A mulasztási bírság alapjának számításakor nem veszik figyelembe a feltöltés esedékessége és a mérlegfordulónap közötti, árfolyamkülönbözet miatt adódó, adóalapot képező árfolyamnyereségeket. Tehát a feltöltés kalkulálásakor a december 20-ai árfolyammal lehet számolni, így elkerülhető a „túltöltés” problematikája.

Cafeteria

A cafeteria rendszerek ki-, illetve átdolgozásával kapcsolatban évről évre számos kérdés merül fel, különösen akkor, ha változások vannak a szabályozásban, illetve újabb juttatási elemek kerülnek a palettára, vagy kerülnek ki abból.

A béren kívüli juttatásokat érintő, 2017-től életbe lépő adóváltozások miatt javasolt még idén átdolgozni a céges cafeteria szabályzatokat. Érdemes arra is figyelni, hogy az egyes meghatározott juttatások köre jövő évtől kibővül azon juttatási elemekkel, melyek kikerülnek a béren kívüli juttatások köréből. Így jövőre például az Erzsébet-utalvány, a helyi utazásra szóló bérlet, az iskolarendszerű képzés, a munkahelyi étkeztetés és az önkéntes pénztári hozzájárulás is egyes meghatározott juttatásként lesz adóköteles.

Ezek kapcsán megjegyezzük, hogy amennyiben a munkavállalóknak összeállított juttattatáscsomag ilyen – a jövő évtől kedvezőtlenebb adózással érintett – elemeket is tartalmaz majd, ezeket érdemes még az idei naptári évben kiosztani (ezáltal pl. az éves helyi utazási bérlet a jövő évi 43,66% helyett – év végéig – még az idén érvényes 34,51%-os adóteher mellett juttatható).

* * *

Értesülj első kézből a 2017. évi jogszabályváltozásokból, és tedd fel kérdéseid az előadóknak! Biztosítsd be helyed még ma! >> Adóegyetem 2017

A konferenciasorozat 11 helyszínének teljes körű, adótanácsadók által szerkesztett szakmai anyaga, kérdés-válaszai és egy kiválasztott helyszínen történő részvétel – ezt csak az Adóegyetem biztosítja Neked!

Az Adóegyetem 2017 helyszíne és időpontja:

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!