Hétindító – 9. hét

A héten is szükségünk lesz extra adag kávéra

Hatalmas habos kávés jó reggelt kívánok! A mai napon extra adag kávéra lesz szükségünk, lévén egy csomó határidős feladat vár ránk a héten!

Február 25-re határidős:

  • KATA bevallások benyújtása (19KATA),
  • 1901-es éves bevallások benyújtása (ott és ahol ez szükséges),
  • Éves áfa bevallások (1965).

Bár az iparűzési adó bevallások elkészítése fenti bevallói körnek is jellemzően május 31-ére határidős, én ezen bevallásaikat már a most határidős bevallásokkal együtt elkészítem, és be is nyújtom, így nem kell kétszer ugyanahhoz a vállalkozóhoz nyúlni, és májusban egy feladattal kevesebb, amire figyelni kell!

KATA alanyok tekintetében – például évközi kezdés miatt – a KATA keret arányosítására is figyelmet kell fordítani! Fontos említést tenni róla, az alanyi mentes (áfa) keret összeg és a KATA eltérhet egymástól, így kiemelt figyelemmel kell lenni alanyi mentesség szempontjából arra – talán még egy utolsó kontrolt megér – hogy az alanyi mentesség értékhatárát átlépte-e  KATA alany ügyfelünk!

 A vállalkozói SZJA hatálya alá tartozók az idén is május 20-ig adhatják le bevallásukat az illetékes adóhatósághoz, ám annak sincs akadálya, hogy ezt korábban megtegyék! KATA alany egyéni vállalkozóknak, akiknek normál SZJA hatálya alá tartozó bevallandói is vannak, szintén május 20-a a határidő.

Aki mindennel készen van, ami erre a napra esedékes, az már foglalkozhat a közeledő március eleji teendőkkel, jelesül felkészülhet a bérszámfejtési feladatokra, és lassan, de biztosan közelít a zárás időszaka is.

Egy kicsit a civilekre is rátérve, felhívom a figyelmet, hogy véleményem szerint a 1901-es bevallás tartalmaz olyan adatot – például rehabilitációs hozzájárulás – amelynek a civil szervezet is alanya, függetlenül attól, hogy nulla kötelezettséget kell bevallania, így úgy gondolom, hogy a civil szervezetek esetében is benyújtandó ez a bevallás, hacsak korábban e tekintetben a civil szervezet „NY”- es nyilatkozatot nem tett!

Civilek vizeire evezve várom a civil szervezeteket könyvelőit, vezetőit, hogy találkozzunk 2020. március 03-án, a civilek működését és adózását górcső alá vevő konferencián, melyre jelentkezni itt tudtok >> Civil Saláta – Civilek működése, számvitele, adózása

Mindenkinek haladós bevallás benyújtást, működő Ügyfél-, és Cégkaput és kitartást kívánok ezen a szép hétfői napon, és a hét hátralévő részében is!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!