Hétindító – 7.hét

Bevallási határidővel indul a hét…

Szép februári reggelt kívánok mindenkinek! A hét sajnos egy határidővel kezdődik, és bár ezen kívül a héten több határidő nem várható, nem ülhetünk tétlenül.

12-re határidős a járulékbevallások benyújtásának határideje a mai nap, az alábbiak szerint:

  • 1858-as bevallások egyéni vállalkozások körében;
  • 1808-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, például 08INT).

A fentiek elkészítése közben figyelemmel kell lennünk az év eleji jogszabályváltozásokból, béremelésekből, esetleges átsorolásokból eredő változásokra is. Egyúttal tájékoztatnunk kell ügyfeleinket a munkaszerződés módosítások fontosságáról, és arról, hogy azt mindig írásba kell foglalni. Meglátásom szerint a munkaügyi feladatok ellátása nem a könyvelő feladata, ennek ellenére ájékoztatási kötelezettségünk van. Én igyekszem minden ügyfélnek tervezetet küldeni a módosításról, jelölve benne, hogy mely magánszemély esetében kell és szükséges módosítani a munkaszerződést és mely pontokon.

Év eleje lévén, akinek bármilyen okból üres (nem 0 adattartalmú) a 08-as bevallása, szintén eddig a határidőig tehet nyilatkozatot az „NY” jelű nyomtatványon, hogy az év hátralévő részében erre ne legyen több gondja. Természetesen semmi akadálya a havi nyilatkozat benyújtásnak, és annak se, hogy a 08-as járulékbevallás főlapját benyújtva teljesítsük ezen kötelezettségünket.

A bérszámfejtéshez kapcsoló 08-as járulékbevallásokon túl, a héten fel kell készülni az áfa bevallásokhoz érkező iratanyag feldolgozására. Mivel az évi első havi áfa bevallására készülünk, célszerű a törzsadatokat ellenőriznünk, és ezt a saját nyilvántartásainkon átvezetni. Ahol ezzel nem értünk egyet, szükség esetén egyeztetést kell kezdeményezni a NAV-nál. És ha már áfa bevallás, gőzerővel elő kell venni éves áfás ügyfeleink iratanyagát is, hiszen a 25-ei határidő is közeledik.

Iratanyag rögzítés során már most figyelemmel kell lenni a 100.000 forint áfa tartalmú számlákra, melyeken a vevő adószámát is fel kell tüntetni, azokban az esetekben, amikor ezt a mértéket egy számlán belül eléri a vevő. Mind a kibocsátott, mind a befogadott számláknál érdemes ellenőrizni a szabályszerű kiállítást, ugyanakkor elmondható, hogy a vevő adószám hiánya önmagában a vevő adólevonási jogát nem csorbítja.

Az arányosítással megállapított áfás tételek rögzítésénél pedig figyeljünk arra, hogy az áfa tájékoztató részébe – ha az meghaladja a 100.000 forint áfa tartalmat – mindig a teljes áfa érték kerül, függetlenül a ténylegesen levonásba helyezhető áfa összegétől.

Bokros teendőink közben már készíthetjük a KATA-sok, bevételi nyilvántartásos EVA-sok és az egyéni vállalkozók bevallásait is, és az éves áfa bevallások is lassan a körmünkre égnek.

Mindenkinek haladós szép napokat, akadálytalan bérszámfejtést, fennakadás nélküli “Cégkapu és barátai” rendszert, és gyorsan megérkező nyugtákat kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!