Hétindító 51. hét

Az év utolsó áfa-bevallása és esetleges adózási státuszok váltása esedékes az ünnepek előtt

kell

Nos így emelkedett ünnepi hangulatban, a meleg habos kávét kavargatva, tekintsük át, hogy az ünnepek előtt milyen feladatok hadával is kell szembenéznünk!

ÁFA bevallás:

A járulékbevallások múlt heti arzenálján túl ezen a héten az áfa bevallásoké a főszerep. 

December 20-ra, azaz holnapra határidős az áfa bevallások benyújtása :

  • 65-ös áfa bevallások
  • A60 -as összesítő nyilatkozatok 
  • és a 01-es (az arra kötelezetteknek) bevallások benyújtásának határideje is
  • Termékdíj előleg megfizetése

El ne felejtsd!

Mindezeken túl amire folyamatosan gondolnunk kell decemberben:

  • áfa státusz-beli váltások,  áfa “módszerek” közti választás (pl. pénzforgalmi áfa, MNB-EKB árfolyam választás kérdései stb.)
  • Jó időszak ez egy törzsadat kontrollhoz, kinek milyen tevékenysége van, mit is végez ténylegesen, kell-e törölni, felvenni új tevékenységet,
  • és természetesen – és nem utolsósorban – felkészülés az új adóévre az adójogszabály változások mélyreható tanulmányozása mellett

Felkészülés a 2023-as évre

Bár a Hétindító írásakor közlönyben még nem jelent meg, hivatalos közlések alapján már tudható a minimálbér és a garantált bérminimum 2023 évi mértéke. A minimálbér 232 ezer forintra, a garantált bérminimum 296 400 forintra nő. 

A héten mindenképpen foglalkoznunk kell azon ügyfeleink adófolyószámláival, ahol fontos, hogy fordulónapon ne legyen tartozás, vagy bizonyos limit fölé ne emelkedjék! Gondolok itt KATA-sokra, a jövőben KATA alá áttérni kívánókra, civilekre stb. 

Arra kérek mindenkit, saját magatok védelmében és megnyugtatására amely ügyfél adónemet, áfa státuszt vagy módszert vált, kérjétek, hogy ezt írásban is erősítse meg, a későbbi problémákat elkerülendő!

 

Mivel addig már nem találkozunk, mindenkinek Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Eredményekben Gazdag Boldog Új Évet kívánok! 

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!