Hétindító – 50. hét

Járulék bevallási- és befizetési határidős hét

Kellemes forró, habos kávés hétfő reggelt kívánok nektek, gőzerővel közelít az évvége, és a Karácsony is, így bokros teendőinkről nem feledkezhetünk meg e tekintetben se.

A héten járulék bevallási és befizetési határidővel kell számolnunk, az alábbiak szerint:

December 12-re határidős hát a járulékbevallások benyújtása az alábbiak szerint:

  • 1958-as bevallások egyéni vállalkozások körében
  • 1908-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT)

Nagyon sok helyen már most felmerül a 13-dik havi fizetések, esetleges jutalmak kérdésköre, így célszerű ott ahol ez releváns tud lenni, tájékozódni ez ügyben, lesz-e / történt-e ilyen jellegű kifizetés. A mostani bérszámfejtéssel együtt már célszerű lehet ügyfeleinket ismét tájékoztatni a szabadságok állásáról, hogy kinek mennyi szabadsággal érintett napja van még a cégnél, amit lehetőség szerint december 31-ig ki kell adni!

Aki ezeket a feladatokat már ellátta, gőzerővel készülhet az áfa bevallásokra, és december lévén a felöltésekre is, melynek a határideje 20-án lesz!

Mindezeken túl, amire folyamatosan gondolnunk kell decemberben:

  • áfa státusz-beli váltások, áfa “módszerek” közti választás (pl. pénzforgalmi áfa, MNB-EKB árfolyam választás kérdései stb.)
  • Jó időszak ez egy törzsadat-kontrollhoz, kinek milyen tevékenysége van, mit is végez ténylegesen, kell-e törölni, felvenni új tevékenységet
  • december 20-i felöltések (pl. társasági adó (ebben az esetben már csak lehetőség), iparűzési adó) az arra kötelezetteknek
  • december 20-ig termékdíj előleg megfizetése azoknak, akik erre kötelezettek
  • adófolyószámla-kontroll (különösen KATA-soknál, civil szervezeteknél!)
  • természetesen – és nem utolsósorban – felkészülés az új adóévre az adójogszabály változások mélyreható tanulmányozása mellett. Jó szívvel ajánlom Nektek is: Adóegyetem 2020

Természetesen a fentieken túl – ügyfélkörünket ismerve – még egyéb kötelezettségek is felmerülhetnek, melyet célszerű idejekorán számba venni.

És mindeközben folyamatosan termelődnek a törvények, és rendeletek módosításai, melyet követnünk kell. Már az új törvények alapján gyakorlatilag napok alatt javaslatokat kell tennünk ügyfeleinknek, hogy mely megoldási, adózási alternatívák lehetnek jók és gazdaságosak az ő szempontjukból, és meg kell nekik magyaráznunk, hogy nem minden úgy van, ahogy azt egyes cikkekben és a híradásokban látták, hallották, olvasták, hiszen nagyon sok tájékoztatás felszínes, nem ismerve a részleteket könnyen „többe kerülhet a leves, mint a hús”!

A héten mindenképpen foglalkoznunk kell azon ügyfeleink adófolyószámláival, ahol fontos, hogy fordulónapon ne legyen tartozás, vagy bizonyos limit fölé ne emelkedjen! Gondolok itt KATA-sokra, a jövőben KATA alá áttérni kívánókra, civilekre stb.

Adózási rendszer változtatáskor – legyen az bármely adónem, áfa státusz változtatáskor stb. –  én mindig ragaszkodom az ügyfél írásos jelzéséhez is, legalább e-mail formájában!

Mindenkinek kellemes téli napokat, meleg szobát, forró teát és kávét, valamint haladós napokat kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!