Hétindító – 48. hét – Suller Kriszta

Aktuális heti feladatunk a bérszámfejtés. Kihirdetésre került a 2023.12.01-től érvényes új minimálbér/bérminimum összege

minimálbér

Kellemes forró, habos kávés hétfő reggelt kívánok! 

Új minimálbér szabályok már decembertől

A múlt hét folyamán megjelent a minimálbérről és garantált bérminimumról szóló kormányrendelet, melynek értelmében ténnyé vált, hogy 2023. december 1-jével emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum. 

Minimálbér havibér alkalmazása esetén: 266.800 Ft

Garantált bérminimum havibér alkalmazása esetén: 326.000 Ft

Az egyszerűsített foglalkoztatásra is hat az új minimálbér….

Sajnos ez a tény sok más sarokszám módosulását is eredményezi. Ezek közül kiemelném az egyszerűsített foglalkoztatás napi közterhét, mely 2700 forintra módosul naponta. A minimálbéres rendelet az egyszerűsített foglalkoztatottak minimális bérét is érinti, így nagyon fontos, hogy azon ügyfeleket, ahol ez rendszeres, megfelelően – még ezen a héten – tájékoztassuk. Mi a saját ügyfeleinknek már a múlt hét folyamán kiküldtük a tájékoztatást. 

Bérszámfejtés és amire előre felkészülhetsz e tekintetben

December 12-re határidős a járulékbevallások benyújtása az alábbiak szerint:

  • 58-as bevallások egyéni vállalkozások körében
  • 08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve az különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT)

Ez még a novembert érinti ugyan, de már most célszerű a év eleji hajcihőt megspórolva magunknak, hogy a számfejtett és a még kiadásra váró szabadságok napjait is kiközöljük ügyfeleink részére, hogy ne az utolsó utáni percben kelljen ez ügyben kapkodni, mely se nekünk, se nekik nem jó! Ilyenkor több helyen már most felmerül a 13. havi fizetések, esetleges jutalmak kérdésköre, így célszerű ott, ahol ez releváns tud lenni, tájékozódni ez ügyben.

És ha már december, amit mindenképp időben gondolj át…

  • áfa státusz-beli váltások, áfa “módszerek” közti választás (pl. pénzforgalmi áfa, MNB-EKB árfolyam választás kérdései stb.)
  • jó időszak ez egy törzsadat kontrollhoz – kinek milyen tevékenysége van, mit is végez ténylegesen, kell-e törölni, felvenni új tevékenységet,
  • különböző nyereség adózási módok közti váltás gazdaságossági számításai (pl. érdemes-e váltani bármely adónemről bármely adónemre),
  • december 20-ig termékdíj előleg megfizetése azoknak, akik erre kötelezettek,
  • adófolyószámla kontroll (különösen civil szervezeteknél),
  • és természetesen – és nem utolsósorban – felkészülés az új adóévre az adójogszabály változások mélyreható tanulmányozása mellett, melyek kihirdetése szerintem hamarosan várható!

Természetesen a fentieken túl – ügyfélkörünket ismerve – még egyéb kötelezettségek is felmerülhetnek, melyet célszerű idejekorán számba venni.

Kellemes téli napokat, meleg szobát, forró teát és kávét, valamint haladós napokat kívánok!

 

Részletesebben a decemberi minimálbér változásról itt olvashatsz >> A minimálbér és az adórendszer kapcsolata 

***

Teljesítsd a 2023. évi kreditpontjaid most! Választ a 3 képzési forma közül a számodra legfelelőbbet! >>

Aktuális konferenciáink! >> 

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!