Hétindító 46. hét

Járulékok bevallása és befizetése mellett előkészület az áfa bevallásra és a zárási időszakra

bevallásokat

Szép hetet kívánok mindenkinek, annak ellenére, hogy már didergős reggelre ébredtünk! Mielőtt azonban nekiesünk az ügyfélkapunak, és elkezdjük beküldeni az esedékes bevallásokat, ki ne maradjon a kávé vagy tea, és fogyasztása közben tekintsük át milyen szépségek várnak ránk a héten:

A hétvégi határidőre tekintettel mára határidős:

  • 58-as bevallások egyéni vállalkozások körében
  • 08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében
    (természetesen nem megfeledkezve az különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT)

És ha már utalniuk kell, nem szabad elfelejtkeznünk róla, hogy november 15-ével írják elő az adóhatóságnál a késedelmi pótlékokat, melyeket szintén át kell utalni, így aki még nem tette meg,  még kiküldheti ezeket az értesítőket!

Határidősek lesznek jövő hét hétfőre, 21-re az áfával kapcsolatos bevallások, jelesül:

  • xx65-ös áfa bevallások
  • xxA60 -as összesítő nyilatkozatok 

Természetesen nem elfelejtkezve a speciális adózói kör – pl. az alanyi adómentes áfa alanyok – esetleges rendkívüli bevallásának benyújtásáról! Ilyen eset fordulhat elő mindazon esetekben, amelyekben nem járhat el ügyfelünk alanyi mentes minőségében (pl. EU beszerzések stb.)

Figyeljünk arra, hogy negyedéves zárást követő hónap lévén (természetesen ezt a bevallási időszakra értem), előfordulhat, hogy a korábban negyedéves ügyfelünk esetleg havi áfa bevallóvá vált, értékhatár átlépés miatt. Akinél ez esélyes lehet, ott célszerű a nyilvántartásainkat a NAV törzsadattal összevetni, ahol ekkorra már az áfa státusz váltást általában a nyilvántartásaikon átvezetik. Sőt nem tudom, nálatok mi hogy alakul, de tapasztalatom szerint több alanyi mentes ügyfélnél is előfordulhat, hogy  átlépi az áfa küszöbértéket ekkortájra, így célszerű az ő házuk táján is körbenézni, hiszen nem egyszerű utólag korrigálni a dolgot, ha később derül fény az eltérésekre! 

Mindezeken túl már felkészülhetünk az év végi hajrára, ennek keretében folyamatosan monitorozni kell ki hogy is áll a leadott iratanyaggal, hogy állnak eredményügyileg, kell-e egyeseknél adóoptimalizációs célból esetleg még az idén átjelenteni, változás jelenteni.  

Immár öt éves a  Civil Klubunk, melynek köreibe továbbra is szeretettel várok minden civil szervezetekkel foglalkozó könyvelő kollégát, civil szervezetek vezetőit, ahol igyekszünk minden kérdésre a választ együtt megtalálni! A Civil Klubba a jelentkezés folyamatos, már a 2023-as évre is tudsz jelentkezni, a Penta Unió honlapján keresztül, szeretettel várok mindenkit!

Mindenkinek haladós napokat, zökkenőmentes működő ügyfélkapus rendszert kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM