Hétindító 45. hét

Ellenőrizzük az adófolyószámlákat és az áfa bevallási gyakoriság esetleges módosulását

év

Üdvözletem mindenkinek ezen az őszies reggelen! Javaslom kávé helyett a meleg tea fogyasztását, hogy kellemesen induljon a nap, és a hét!  Közeleg az év vége, és egyre közelednek az ünnepek is, így a sok teendőnk mellett lassan erre is fel kell készülnünk!

A jövő hét hétfőre esedékesek a  járulékbevallások és befizetések! 

  • 58-as bevallások egyéni vállalkozások körében
  • 08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében
    (természetesen nem megfeledkezve az különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT)

És ha már utalniuk kell, nem szabad elfelejtkeznünk róla, hogy november 15-ével írják elő az adóhatóságnál a késedelmi pótlékokat, melyeket szintén át kell utalni, így aki még nem tette meg, maradt pár napja kiküldeni ezeket az értesítőket!

Az EBEV rendszeren keresztül célszerű minden cégre lekérni a pótlékrészletezőt is, és legalább két – három pillantást vetni rá, többször előfordul ugyanis, hogy egy -egy önellenőrzés vagy egyéb korrekciós tétel nem megfelelően pótlékolódik a részükről. Ha ilyet észlelünk, ennek felülvizsgálatát folyószámla egyeztetés keretében tehetjük meg. Én a pótlékrészletezőt is kiküldöm mindazon partnereknek, ahol ez az összeg jelentős, lássák ők is, miből is adódik ez a kötelezettség.  Különösen fontos lehet a pótlék értesítés a civil szervezeteknél, hiszen náluk ritkábban foglalkozunk ilyen kérdésekkel, ugyanakkor ha fordulónapon adótartozásuk van, legyen ez ezer forint késedelmi pótlék, vállalkozási tevékenység esetén akár jelentős adóalap növekedéssel is kell számolni!

A hét másik témája, a havi áfa bevallásokra való felkészülés, melynek határideje 21-e lesz! Figyeljünk arra, hogy negyedévet követő hónap lévén, előfordulhat, hogy a korábban negyedéves ügyfelünk esetleg havi áfa bevallóvá vált, értékhatár átlépés miatt. Akinél ez esélyes lehet, ott célszerű a nyilvántartásainkat a NAV törzsadattal összevetni, ahol ekkorra már az áfa státusz váltást általában a nyilvántartásaikon átvezetik. 

Mindezeken túl   már készülhetünk jövő évi “törvény -gyárra”, felkészülhetünk az év végi hajrára, ennek keretében folyamatosan monitorozni kell ki hogy is áll leadott iratanyaggal, hogy állnak eredményügyileg, kell-e egyeseknél adóoptimalizációs célból esetleg még az idén átjelenteni, változás jelenteni. 

Mindenkinek kellemes, haladós hetet, működő ügyfélkaput kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM