Hétindító – 42. hét

Amire célszerű sort kerítenünk a héten

Habos kávés napsütéses jó reggelt! Az október hónap határidőkben bővelkedik, így van teendőnk bőven, de mielőtt nekiveselkednénk tekintsük át, mire célszerű sort kerítenünk a héten!

Október 12-re, azaz mára határidős :

  • 58-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
  • 08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve az különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT).

Ne feledjük a bevallásokhoz kapcsolódó befizetési kötelezettségeinket sem! A saját cégeink is cégek, mint a suszternek a cipője, fordítsunk rájuk is kiemelt figyelmet, és javaslom ne csak járulékbevallás és befizetés szempontjából!

Felhívom a figyelmet, hogy negyedév lévén, nem maradhat el a VSZJA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók előlegfizetése sem, mely szintén 12-re határidős! Nem maradhat el a KATA és az átalányadó előlegek befizetése sem!

Bár október 20-a csak jövő héten van, már ezen a héten foglalkoznunk kell vele. Tekintsük hát át, mi is az, amit nem felejthetünk el!

Havi és negyedéves áfa bevallások és befizetések:

  • Áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál, ha az szükséges (pl. alanyi mentes áfa alanyok esetleges rendkívüli havi bevallásai).
  • Havi és negyedéves összesítő nyilatkozat (figyelve az esetlegesen értékhatárt lépőkre, elképzelhető olyan eset is, amikor fő szabály szerint negyedéves áfa bevallói státusz ellenére havi összesítő nyilatkozat benyújtásra kerül sor).
  • “Háromnegyedév” célszerű az éves státuszú ügyfeleinkre is gondolnunk, több esetben előfordulhat már ilyenkor értékhatár túllépés.
  • KIVA előleg bevallás és megfizetés.
  • Cégautóadó bevallás és megfizetés.
  • Környezetvédelmi termékdíj negyedéves bevallása és megfizetése.
  • 01-es bevallás benyújtása havi és negyedéves bevallói státusz esetén (rehabilitációs hozzájárulás stb.).
  • Havi és negyedéves társasági adó előlegek megfizetése.

A fentieken túl – egyes kisebb adózói kört érintő kérdések esetében is keletkezhet bevallási és befizetési kötelezettség, gondolok itt például a NETA bevallásra, az innovációs járulékra stb.

Tekintettel arra, hogy lassan ez az év is az enyészeté lesz, az áfa szempontjából alanyi mentes ügyfeleink, KATA alany ügyfeleink iratanyagát sem hanyagolhatjuk tovább, muszáj megnéznünk ki hányadán is áll a 12 millió forintos áfa bevételi küszöbbel, esetleg a 12 milliós  KATA  kerettel, különös tekintettel az év közben kezdőkre!

Civil szervezetek figyelmét felhívom az EGYAD és EGYSTAT nyomtatványokra, melynek segítségével az idén is kérhetnek adatot az adóhatóságtól a tekintetben, hogy ki is ajánlotta fel részükre adója 1%-át. Természetesen a lista biztosan nem lesz teljes, ugyanis csak azon adóalanyok adatait ismerhetik meg, akik felajánláskor ezt engedélyezték a megfelelő kódkocka bejelölésével! Az idei évben nekik felajánlott 1%-ok tekintetében az EGYAD és EGYSTAT nyomtatvány benyújtása október 15-ét követően ajánlott, mivel az október 15-ét megelőző adatigénylések még a korábbi év adatait fogják tartalmazni! A nyomtatvány benyújtása folyamatos, a benyújtást követő 30 napon belül a civil szervezetek megkapják ezen igényelt adatokat!

Mindenkinek kellemes munkát, zökkenőmentesen működő ügyfélkaput, stresszmentes negyedévzárást kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!