Hétindító – 41. hét

A negyedév előtti hajrá időszak

Forró, habos kávés jó reggelt kívánok, így a negyedév előtti hajrá időszak második hétfőjén.

Október 12-re – péntekre – lesz határidős:

  • 1858-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
  • 1808-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, például 08INT).

Természetesen nem feledkezhetünk meg a bevallásokhoz kapcsolódó befizetési kötelezettségeinkről sem! A saját cégeink is cégek, mint a „suszter a cipője”, fordítsunk rájuk is kiemelt figyelmet, és javaslom ne csak járulékbevallás és befizetés szempontjából!

Felhívom a figyelmet, hogy negyedév lévén, nem maradhat el a VSZJA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók előlegfizetése sem, mely szintén 12-re határidős, hasonlóan a KATA, EVA és átalányadó hatálya alá tartozó adózók előlegeihez!

És mindeközben, mivel gőzerővel közeledik a 20-a (bár idén ez egész október 24-ig csúszik, a hosszú hétvége miatt) – készülnünk kell a negyedévre, így aki “unatkozna”, annak előkészületeivel is foglalkozhat.

Amit már a héten gond nélkül megtehetünk:

  • “korosított” adófolyószámlák alapján a társasági adó előlegek kiközlése,
  • cégautóadó bevallása és kiközlése az ügyfelek felé,
  • maradék áfa iratanyagok soron kívüli bekérése az ügyfelektől,
  • ott és ahol érdekes, KIVA bevallások elkészítése,
  • felkészülés a termékdíj bevallások benyújtására, nyilvántartások bekérése, ellenőrzése.

Már a háromnegyede eltelt az évnek, így muszáj egy pillantást vetnünk az éves áfás ügyfeleink áfa listáira is, nem lépett-e valaki értékhatárt, és nem keletkezett-e soron kívüli bevallási kötelezettsége! Tekintve, hogy az ősz közepén járunk, az alanyi mentes ügyfeleink iratanyagát is szükséges szemrevételezni, az esetleges 8 millió forintos alanyi mentes értékhatár átlépés miatt.

Jelen Hétindító írásakor a 12 millió forintos alanyi mentes határérték egyelőre csak előkészítési szakban van, még mindig ne vegyük készpénznek! Az a hír, hogy elfogadták, az EU általi jóváhagyásra vonatkozik, ez viszont még nem jelenti azt, hogy integrálták már hazai jogszabályi környezetbe! Tehát, hogy 2019 januárjától bevezetődik-e még nem lehet tudni, reméljük, igen.

Cégautóadó szempontból fontos figyelni arra, hogy a szeptemberi teljesítményadók határidőben befizetődtek-e az ügyfeleinknél, ugyanis csak ebben az esetben vonhatóak le azok összegei a cégautóadó összegéből!

Az adófolyószámlák korosításával kapcsolatban már említettem, hogy az bármely jövőbeni időpontra lekérdezhető. Én ilyenkor már december 31-i dátummal „húzom le”, így egy csapásra ellenőrizhető az is, hogy a NAV szerint ki számít feltöltésre kötelezettnek, ugyanis ezeknél az ügyfeleknél a negyedéves adóelőleg fizetői státusz ellenére is látható a december 20-i előírás a folyószámlán.

A másik fontos szempont lehet az adófolyószámlák kapcsán, hogy időnként – ha már úgyis lekértük – küldjük is ki azokat ügyfeleinknek, eleget téve ezzel tájékoztatási kötelezettségünknek! Erre én – főleg az adótartozással rendelkező ügyfelek esetében – negyedévente igyekszem kiemelt figyelmet fordítani!

Mindenkinek eredményes, gyors negyedévzárást kívánok!

Mindazokat, akiket érintenek, érdekelnek a civilek, szeretettel várok Civil szervezetek működése, számvitele, adózása című konferenciámon, ahol alakulástól a megszűnésig, a számviteli szabályokon át a fontos adózási szabályokig igyekszünk a számukra legfontosabbakat átvenni!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!