Hétindító – 4. hét

Az idei első áfa

Kellemes hétfő reggelt mindenkinek, így a negyedéves hajrá utolsó napján. Mindenkinek működő cég-, és ügyfélkaput kívánok és a kávét ma se felejtsük el!

A január 20-ai dátum miatt a mai napra határidős:

  • Havi és negyedéves áfa bevallások és befizetések.
  • Áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál, ha az szükséges (például alanyi mentes áfa alanyok esetleges rendkívüli havi bevallásai)
  • Havi és negyedéves összesítő nyilatkozat, figyelve az esetlegesen értékhatárt lépőkre. Elképzelhető olyan eset is, amikor fő szabály szerint negyedéves áfa bevallói státusz ellenére havi összesítő nyilatkozat benyújtásra kerül sor.
  • Éves áfa bevalló ügyfelek esetén meg kell nézni, nem lépett-e értékhatárt.
  • KIVA előleg bevallás és megfizetés.
  • Cégautóadó bevallás és megfizetés.
  • Környezetvédelmi termékdíj negyedéves bevallása és megfizetése.
  • 01-es bevallás benyújtása havi és negyedéves bevallói státusz esetén (cégautó adó stb.)
  • Nem feledkezhetünk meg a havi és negyedéves társasági adó előlegek megfizetéséről sem.

Áfa tekintetében különös tekintettel kell lenni egy-két ügyfélnél, aki áfa státuszt váltott (például, aki áfásból alanyi mentes lett stb.) az átmeneti szabályokra, melyek a normál érától eltérő speciális áfa bevallási jogcímeket is teremthetnek!

A hét nagy témája – a negyedéves zárásokon túl – az előző évi bérek és járulékok kapcsán kiadott igazolások, melyek kiadási határideje a hónap végére határidős, de én igyekszem ezt legkésőbb ebben az időszakban elküldeni nekik a későbbi problémák elkerülése végett! Az adóhatósági Szja-bevallás készítés miatt pedig fontos, hogy ezeket különös figyelemmel készítsük. Ha a járulékbevallást érintő önrevízió szükségeltetik, akkor ezt is ezzel egy időben célszerű elvégezni, hogy amikor odabenn megnyomják a gombot, már jó adatok kerüljenek a tervezetbe. Hangsúlyozom, önmagában az a tény, hogy az adóhatóság készít tervezetet, még nem mentesíti a munkáltatókat, kifizetőket az igazolások kiadása alól!

Az igazolásokon túl fel kell készülnünk az idei év első bérszámfejtésére, melyhez új nyilatkozatokat kell begyűjteni, az azokon lévő adatokat pedig fel kell dolgozni. Ellenőrizni kell, hogy a béremelések összegei átvezetésre kerültek-e már, hogy csúszott-e ki valaki bármely kedvezményes járulék jogcím alól, esetleg beemelhető-e bárki bármely kedvezményes jogcím hatálya alá.

És a január 31-re lesznek határidősek az ún. „K”-s adatszolgáltatások is, így célszerű végiggondolni, van-e bármely ilyen típusú adatszolgáltatásban érintett ügyfelünk!

Az előttünk álló határidő zivataros időkre mindenkinek kívánok kitartást, sok energiát, és azt, hogy az Ügyfélkapu legyen velünk. Jövő héten ismét találkozunk!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!