Hétindító – 39. hét

Határidős hétfőre ébredtünk

A szokásos habos kávé mellől üdvözöllek benneteket, nézzük át, mit is kell csinálnunk a héten!

Ami, a hétvégi 20-a helyett ma, szeptember 21-én határidős:

  • havi áfa bevallás és befizetés az ilyen gyakorisággal rendelkező partnereinknél.
  • A60-as összesítő nyilatkozat amennyiben szükséges, itt figyeljünk arra, hogy lehet olyan partnerünk, aki ugyan negyedéves áfa bevalló, mégis havi bevallás benyújtására kötelezett az összesítő nyilatkozat tekintetében. Különös tekintettel most, hogy a múlt hónapban egy újabb negyedévet zártunk.
  • Áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál, ha az szükséges.
  • ’01-es bevallás benyújtása az e tekintetben havi bevallóknál.

Amivel a héten számolni kell, és nagyon fontos evidenciában tartani, jogvesztő határidő a civilek életében a 20EGYREG nevet viselő regisztrációs nyomtatvány benyújtása, melyet azon szervezeteknek kell benyújtani, akik a jövőben fogadni kívánják az 1%-os felajánlásokat. A határidő jogvesztő, így azt javaslom, amennyiben az alapító okirat alapszabály bármely okból nem felelne meg száz százalékos mértékben a paramétereknek, akkor a jelenleg hatályosat mellékelve kezdeményezzék ezen szervezetek a regisztrációjukat, és gőzerővel álljanak neki az alapító okirat, alapszabály módosításának, hogy mire a NAV hiánypótlási felhívása megérkezik, azt felkészülten várva már be is lehessen csatolni az iratanyagot. Amire szintén figyelni kell, hogy az aktuális EGYREG nyomtatványon adatváltozás esetén a változásokat normál változás bejelentési határidő betartása mellett folyamatosan jelenteni kellene, különös tekintettel a bankszámlaszámra, melyre a kiutalások érkezni fognak. Azon szervezetek, akik a feltételnek továbbra is megfelelnek, és korábban már regisztráltak, teendőjük nincs, új regisztrációra nem kötelezettek! Engedjétek meg hogy a másik nagy tévhitet, miszerint a közhasznú státusz megléte szükséges – is eloszlassam, kizárólag a közhasznú tevékenység az, aminek a civil életében jelen kell lennie, és nyilván ezt a tevékenységet folytatnia is kell. Amiben a probléma gyökerezik, hogy ennek a megjelentetése a beszámolókban csorbát szenved!

Szeptember végére határidős az  ELEKÁFA nyomtatványok benyújtása, mely nyomtatvány benyújtása azon ügyfeleinknél lehet releváns, akiknél rendszeres az EU bármely más tagországában az áfás beszerzés, ott a helyi szabályok szerint felszámított áfát, ha az adóalany a feltételeknek megfelel, visszaigényelheti (pl. a rendszeresen külföldön kiküldetésben tartózkodók egyes költségei, konferencia belépők, szállásdíjak, külföldi tehergépjármű tankolás, vagy csak egy óvatos külföldi, aki a helyi áfával növelt számlát állított ki részünkre, és azokban az esetekben is, amikor az EU előírások és magyar Áfa jogszabályok is az adott országban rendelik teljesítettnek az ügyletet (pl. ingatlanokkal, közlekedési eszközökkel kapcsolatos szolgáltatások.))

Érdekes lehet ott is, akiknél bármely okból kifolyólag egy-két nagyobb áfa tartalmú ilyen típusú tétel jelentkezett az elmúlt időszakban. Természetesen az ügyfeleink zöme meglehetősen tájékozatlan ez ügyben, ugyanakkor értékes forintokat takaríthatunk meg nekik! Ettől az eljárástól meglátásom szerint még mindig ódzkodunk kicsit, pedig maga az eljárás nem bonyolult, nekünk egy adatlap benyújtása a dolgunk a hozzá tartozó mellékletekkel a többit a NAV intézi a külföldi adóhatósággal.  Természetesen ez irányú igényünket akkor és csak akkor jelenthetjük be, ha a paramétereink alapján az áfa visszaigénylésre egyébként jogosultak vagyunk, és az előzetesen felszámított áfa belföldön is levonásba helyezhető lenne! Érdemes tehát áttekinteni, melyik ügyfelünknél is releváns ez a történet!

Mindeközben ne felejtsétek, hogy az idén szeptemberben van a május, így szeptember végére határidősek:

  • beszámolók benyújtása,
  • társasági adó / KIVA bevallás benyújtása,
  • helyi adóbevallások benyújtása.

Mindenkinek ellenőrzésmentes, haladós napokat kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM