Hétindító – 40. hét

Idén szeptember 30. az új május 31.

A szokásostól eltérően forró teás jó reggelt kívánok mindenkinek, ezen a hétfői didergős reggelen. Mostanra beköszöntött az ősz, de remélem azért egy*két napsütéses napban még lesz részünk.

Amivel a héten számolni kell, és nagyon fontos, jogvesztő határidő a civilek életében a 20EGYREG nevet viselő regisztrációs nyomtatvány benyújtása, melyet azon szervezeteknek kell benyújtani, akik a jövőben fogadni kívánják az 1%-os felajánlásokat. Azt javaslom, amennyiben az alapító okirat alapszabály bármely okból nem felelne meg száz százalékos mértékben a paramétereknek, akkor a jelenleg hatályosat mellékelve kezdeményezzék ezen szervezetek a regisztrációjukat, és gőzerővel álljanak neki az alapító okirat, alapszabály módosításának, hogy mire a NAV hiánypótlási felhívása megérkezik, azt felkészülten várva már be is lehessen csatolni az iratanyagot. Amire szintén figyelni kell, hogy az aktuális EGYREG nyomtatványon adatváltozás esetén a változásokat normál változás bejelentési határidő betartása mellett folyamatosan jelenteni kellene, különös tekintettel a bankszámlaszámra, melyre a kiutalások érkezni fognak. Azon szervezetek, akik a feltételnek továbbra is megfelelnek, és korábban már regisztráltak, teendőjük nincs, új regisztrációra nem kötelezettek! Engedjétek meg hogy a másik nagy tévhitet, miszerint a közhasznú státusz megléte szükséges – is eloszlassam, kizárólag a közhasznú tevékenység az, aminek a civil életében jelen kell lennie, és nyilván ezt a tevékenységet folytatnia is kell. Amiben a probléma gyökerezik, hogy ennek a megjelentetése a beszámolókban csorbát szenved!

Szeptember végére határidős az ELEKÁFA nyomtatványok benyújtása, mely nyomtatvány benyújtása azon ügyfeleinknél lehet releváns, akiknél rendszeres az EU bármely más tagországában az áfás beszerzés, ott a helyi szabályok szerint felszámított áfát, ha az adóalany a feltételeknek megfelel, visszaigényelheti. (Például a rendszeresen külföldön kiküldetésben tartózkodók egyes költségei, konferencia belépők, szállásdíjak, külföldi tehergépjármű tankolás, vagy csak egy óvatos külföldi, aki a helyi áfával növelt számlát állított ki részünkre, és azokban az esetekben is, amikor az EU előírások és magyar Áfa jogszabályok is az adott országban rendelik teljesítettnek az ügyletet (például ingatlanokkal, közlekedési eszközökkel kapcsolatos szolgáltatások.)

És mivel az idén most szeptember 30-án lesz május 31-e, figyeljünk arra, hogy benyújtásra kerüljenek:

  • beszámolók (cégek és civilek esetén is, civileknél figyelj, hogy 2019-re először számviteli törvény szerinti kieg melléklet is csatolandó,
  • TAO és KIVA bevallások,
  • civileknél TAONY nyilatkozat,
  • helyi adó bevallások is.

A fentiekben ismét említést tettünk a civil szervezetekről, október elején végre találkozunk a Civil klubban, ahol a téma a támogatás elszámolás aktuális kérdései lesznek.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!