Hétindító – 38. hét

A héten határidős az áfa bevallás és az új KATA alá történő bejelentkezés. Készüljünk elő a 21EGYREG és az ELEKÁFA benyújtására

A szokásos habos kávé mellől üdvözöllek benneteket, nézzük át, mit is csinálhatunk a héten!

A héten, 20-ra határidős:

  • havi áfa bevallás és befizetés az ilyen gyakorisággal rendelkező partnereinknél
  • A60-as összesítő nyilatkozat amennyiben szükséges, itt figyeljünk arra, hogy lehet olyan partnerünk, aki ugyan negyedéves áfa bevalló, mégis havi bevallás benyújtására kötelezett az összesítő nyilatkozat tekintetében. Különös tekintettel most, hogy a múlt hónapban egy újabb negyedévet zártunk.
  • Áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál , ha az szükséges
  • ’01-es bevallás benyújtása az e tekintetben havi bevallóknál

Amivel a héten számolni kell, és nagyon fontos evidenciában tartani, jogvesztő határidő a civilek életében a 21EGYREG nevet viselő regisztrációs nyomtatvány benyújtása, melyet azon szervezeteknek kell benyújtani, akik a jövőben fogadni kívánják az 1%-os felajánlásokat. A határidő jogvesztő, így azt javaslom amennyiben az alapító okirat alapszabály bármely okból nem felelne meg száz százalékos mértékben a paramétereknek, akkor  a jelenleg hatályosat mellékelve kezdeményezzék ezen szervezetek a regisztrációjukat, és gőzerővel álljanak neki az alapító okirat, alapszabály módosításának, hogy mire a NAV hiánypótlási felhívása megérkezik, azt felkészülten várva már be is lehessen csatolni az iratanyagot. Amire szintén figyelni kell, hogy az aktuális EGYREG nyomtatványon adatváltozás esetén a változásokat normál változás bejelentési határidő betartása mellett folyamatosan jelenteni kellene., különös tekintettel a bankszámlaszámra, melyre a kiutalások érkezni fognak. Azon szervezetek, akik a feltételnek továbbra is megfelelnek, és korábban már regisztráltak, teendőjük nincs, új regisztrációra nem kötelezettek! Engedjétek meg hogy a másik nagy tévhitet, miszerint a közhasznú státusz megléte szükséges – is eloszlassam, kizárólag a közhasznú tevékenység az, aminek a civil életében jelen kell lennie, és nyilván ezt a tevékenységet folytatnia is kell. Amiben a probléma gyökerezik, hogy ennek a megjelentetése a beszámolókban csorbát szenved! 

Szeptember végére határidős az ELEKÁFA nyomtatványok benyújtása, mely nyomtatvány benyújtása azon ügyfeleinknél lehet releváns, akiknél rendszeres az EU bármely más tagországában az áfás beszerzés, ott a helyi szabályok szerint felszámított áfát, ha az adóalany a feltételeknek megfelel, visszaigényelheti. pl. a rendszeresen külföldön kiküldetésben tartózkodók egyes költségei, konferencia belépők, szállásdíjak, külföldi tehergépjármű tankolás, vagy azokban az esetekben is amikor az EU előírások és magyar Áfa jogszabályok is az adott országban rendelik teljesítettnek az ügyletet (pl. ingatlanokkal, közlekedési eszközökkel kapcsolatos szolgáltatások.) 

A porondon még mindig a KATA:

  • célszerű ellenőrizni a helyi adó folyószámláikat
  • 09.25-ig lehet bejelentkezni az ÚJKATA hatálya alá
  • 09.30-ig záró KATA bevallás (mindenkinek!!!)
  • 10.31-ig lehet bejelentkezni az átalányadó hatálya alá

Felhívom a figyelmet, hogy több esetben pl. átalányadó vagy VSZJA hatálya alá való átjelentkezéskor szükséges lehet a T1041-es nyomtatvány benyújtása, esetleg szünetelő ügyfeleknél is, az általános irányadó határidőkön belül, mely megelőzi a fentiekben jelzett határidőket! Legyünk figyelemmel arra, hogy ezen nyomtatványok benyújtása se maradjon el!

Mindenkinek ellenőrzésmentes, haladós napokat kívánok! 

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM