Hétindító – 32. hét

E heti határidős feladat a járulékbevallás, miközben az áfára is érdemes felkészülni

hétindító

Ezen az augusztusi reggelen köszöntök mindenkit, remélem mindenki a kávéját kavargatva olvassa soraimat, mindeközben vegyük át mi  is vár ránk a héten: 

A héten – 12-re –  határidős a járulékbevallások benyújtása, jelesül:

  • 58-as bevallások egyéni vállalkozások körében
  • 08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve az különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT). Természetesen a bevallási határidő együtt jár a befizetési határidővel is!

A héten-  bár az áfa is csúszik a hétvégi (ünnepi) huszadikai határidő miatt, 22-re- már mindenképpen ezeken a vizeken is eveznünk kell, és talán mondanom sem kell, mennyire nehéz is “becserkészni” az ügyfeleket így nyár derekán! 

Ami tehát 20-a helyett 22-én határidős:

  • havi áfa bevallás és befizetés az ilyen gyakorisággal rendelkező partnereinknél
  • A60-as összesítő nyilatkozat amennyiben szükséges, itt figyeljünk arra, hogy lehet olyan partnerünk, aki ugyan negyedéves áfa bevalló, mégis havi bevallás benyújtására kötelezett az összesítő nyilatkozat tekintetében.
  • Áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál , ha az szükséges
  • 01-es bevallás benyújtása az e tekintetben havi bevallóknál

Figyeljünk arra, hogy az elmúlt hónapban negyedév volt, így előfordulhat, hogy egy-egy korábban negyedéves áfás ügyfelünk esetleg havi áfa bevallói körbe került át, ezt már láthatjuk mostanra a törzsadatokon is, illetve fontos figyelmet fordítani az A60-as összesítő nyilatkozatok esetében az értékhatárra, mert az is elképzelhető, hogy az egyébként negyedéves áfa bevalló ügyfelünk havi A60-as benyújtására kötelezett!

Itt hívom fel a figyelmet arra, hogy alanyi mentes érában is előfordulhat áfa bevallási kötelezettség, pl. Eu szolgáltatás nyújtások, vagy igénybevételek okán, de akár egy tárgyi eszköz értékesítés is generálhat áfa bevallási kötelezettséget, az a tapasztalatom, hogy ez rendre elmarad!  Nagyon fontos, hogy ismerjük azon passzusokat, amikor egy alanyi mentes adóalany nem járhat el alanyi mentes minőségében!

És természetesen KATA minden mennyiségben, még mindig türelemre intek mindenkit, legalább a 20-át szerintem minden szempontból érdemes kivárni, hiszen addigra kikristályosodhat, hogy kinek, mikor, mit és milyen hatóság irányába kell jelenteni, és remélhetőleg addig a még nyitott kérdések is tisztázódnak, ha máshogy nem, hatósági, adóhatósági állásfoglalásokkal, iránymutatásokkal!

Kellemes,  napsütéses hetet, és munkamentes hétvégét kívánok.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM