Hétindító – 30. hét

KATA-s ügyfelek részére nyújtott könyvelői tanácsadás aranyszabályai

hétindító

Jó reggelt mindenkinek! Ma amikor ezeket a sorokat olvassátok, már a július végét tapossuk, akinek iskoláskorú gyerekei vannak lassan már erre is elkezdheti a felkészülést. Mindeközben tart a KATA- és rezsi őrület, úgyhogy nem éppen nyugalmasan telnek napjaink. 

A KATA és rezsi mizériától eltekintve könyvelőként ez a hét egy átlagos hétnek mondható, viszonylag határidő szegényen, csak némi Nebih tagdíj fizetési határidő lóg a levegőben. 

Sajnos a KATA mizéria igazából most kezdődik, figyelnünk kell már mindennap, lesz-e bármilyen változás, kiigazítás, remélhetőleg lassan megjelennek az adóhatóság honlapján az érintett nyomtatványok, a konkrét határidőkkel. Még mindig sokminden bizonytalan, így akit csak lehet, én igyekszem kivárásra, türelemre inteni. Amire felhívom a figyelmet, hogy sokan nem foglalkoznak azzal, hogy a partnert nem lehet négy havi szerződéses díj előre fizetésére kötelezni szerződés módosítás nélkül, illetve fontos hangsúlyozni ügyfeleinknél is, hogy a PTK szempontjából a szerződéses kötelem tekintetében nem vis maior egy adótörvény módosítás, legyen az bármilyen gyors, vagy fájdalmas. Fontos az adózási módokon túl ezt is megnézetni ügyfeleinkkel azzal, hogy ebből eredően a felelősség kizárólag őket terheli, minket nem, hiszen magának a szerződésnek a megkötése, módosítása nem könyvelői kompetencia, maximum ügyvédi segítséget kérhet hozzá! Fontos arról is szót ejteni, hogy ha vannak a KATA ügyfelünknél támogatások, akkor azokat megvizsgáljuk, milyen támogatások, meddig van fenntartási, esetleg költési időszaka, van-e hozzá még 09.01-jén túlnyúló kötelezettség, és hogyan befolyásolja ez pl. az egyéni vállalkozó szünetelési, megszűnési szándékát! Kérek mindenkit arra is figyeljen, hogy dokumentálva állítsa át az ügyfeleit más adózási módra, legalább e-mailben legyen nyoma annak, hogy a vállalkozó részéről milyen döntés született, a későbbi problémák elkerülése végett! Tudom, hogy még rengeteg kérdés kavarog mindenkiben, de a terjedelem korlátai miatt itt most adózási módok részleteibe, előnyeibe-hátrányaiba nem megyek bele, de egy biztos, mindenkinek az a legjobb, ha a saját számadatai alapján könyvelővel, adótanácsadóval megfontoltan hoz döntést. Amennyiben KATA partnerekkel is dolgozol, őket a saját könyvelőikhez irányítsd, szerintem nem célszerű egyéb tanácsadási vonalba belemenni, lévén hogy a részleteket nem ismered. 

A másik mindenkit érdeklő, felkavaró téma a rezsi témája, nyomatékosítsátok, hogy a rezsi csak azért mert rendelet, még nem adó, és így nem adózási-könyvelési kompetencia, én erről még tájékoztatót sem küldök az ügyfeleknek, és ha valaki rákérdez, minden ezzel kapcsolatos átírassam vagy ne, elszámoljam vagy ne döntést, és ezzel kapcsolatos véleményt mellőzök, és e tekintetben a tanácsadástól is tartózkodom.

A hét ettől eltekintve viszonylagos nyugalomban telik, így aki éppen nem nyaral vagy pihen, az már felkészülhet a szeptemberi hajrára! 

Mindenkinek kellemes nyáresti sétákat kívánok! Hamarosan élőben is találkozunk ősz elején némelyetekkel, a Civil klub klub-délutánjának keretein belül, később pedig a civil konferenciákon!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM