Hétindító – 29. hét

Nyáron is van negyedév

Madárcsicsergős hétfő reggelt kívánok mindenkinek! Ez a hét a mi életünkben – szerintem – a nyár legnehezebb, egyben legzűrösebb hete is, de utána még egy kis időre elengedhetjük magunkat!

Július 20-án lesz határidős:

  • Havi és negyedéves áfa bevallások és befizetések.
  • Áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál, ha az szükséges (pl. alanyi adómentes áfa alanyok esetleges rendkívüli havi bevallásai).
  • Havi és negyedéves összesítő nyilatkozat (figyelve az értékhatárt túllépőkre, hiszen elképzelhető olyan eset is, amikor főszabály szerint negyedéves áfa bevallói státusz ellenére havi összesítő nyilatkozat benyújtásra kerül sor).
  • Félév lévén célszerű az éves ÁFA státuszú ügyfeleinkre is gondolnunk, hiszen több esetben előfordulhat már ilyenkor értékhatár túllépés.
  • KIVA előleg bevallása és megfizetése.
  • Cégautóadó bevallása és megfizetése.
  • Környezetvédelmi termékdíj negyedéves bevallása és megfizetése.
  • A 01-es bevallás benyújtása havi és negyedéves bevallói státusz esetén (rehabilitációs hozzájárulás, kulturális járulék, stb.).
  • Nem feledkezhetünk meg a havi és negyedéves társasági adóelőlegek megfizetéséről sem!

A fentieken túl – kisebb adózói kört érintően – is keletkezhet bevallási és befizetési kötelezettség, gondolok itt például a NETA bevallásra, az innovációs járulékra, élelmiszerlánc-felügyeleti díj megfizetésére (július 31.), stb.

Természetesen folyamatosan napirenden a cégkapu, az agrárkamara. Ez utóbbi esetben a bevallási határidő első köre lejárt ugyan, de a törvényben rögzített tevékenységekkel érintettek július 31-ig tehetik meg nyilatkozataikat.

A saját házunk tájára is figyelni kell, ugyanis vészesen közelít a pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettség, melynek keretében a kijelölt személyt kell újként bejelenteni, még akkor is, ha ezt már korábban megtettük. A nyomtatvány száma: VPOP_KSZ17, melyet – információim szerint – július 26-ig kell beküldeni. Erre érkezik egy válaszüzenet – mintegy nyugtaként – a FIU-tól, majd pár nappal később egy másik válaszüzenet, melyben található egy egyedi azonosító kód. Igen, egy újabb egyedi azonosító…

Ahhoz, hogy semmi ne maradjon el, valamiféle ügyfélnyilvántartást célszerű vezetni. Én ezt egy Excel táblában készítem és tartom karban folyamatosan, jelölve minden ügyfélnél a rá vonatkozó kötelezettségeket, és hosszú távon ebből állítom elő az adott időszakra szükséges checklistámat is. Ezt mindenkinek javaslom, így bármely időpillanatban meg tudom mondani, hogy ki milyen gyakoriságú áfa bevalló, stb.

Kitartást kívánok mindenkinek ezen a nyári héten is!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!