Hétindító – 2. hét

Feladataink az új év kezdetén

Mindenkinek eredményekben gazdag, ellenőrzés- és bírságmentes, boldog, új évet kívánok!

Legkésőbb a héten gőzerővel kell visszaeveznünk a munka vizeire, hiszen nyakunkon a negyedik negyedévi zárás, és közben záródott az év is, tehát fel kell készülnünk a zárlati feladatokra is!

A bérszámfejtés az egyik első, és legfontosabb teendőnk! Bár a 12-i járulékbevallási határidő még csak jövő hét elején érkezik el (a hétvégi csúszás miatt), muszáj a szokásosnál is korábban a számfejtési feladatokhoz hozzákezdenünk, egyrészt, mert KIEMELTEN FONTOS, hogy a munkabérek 10-ig kifizetésre kerüljenek, hiszen csak ebben az esetben számítanak a 2019-es év jövedelmének, másrészt pedig az évváltás okán muszáj már a 2020-as bérekre, nyilatkoztatásokra is rátérni, és idejekorán bekérni ezen adatokat a partnereinktől! Fontos felhívni ezekre a tényekre a partnereink, ügyfeleink figyelmét is! Én ilyenkor szoktam felhívni a figyelmet a munkaszerződés-módosítások fontosságára is, és küldeni szoktam részükre aktualizált nyomtatványmintákat! Át kell számoljuk a szabadságokat, újra be kell kérnünk az adónyilatkozatokat (pl. családi kedvezmény, költséghányad nyilatkozat, különös tekintettel a NÉTAK nyilatkozatokra stb.).

Maga a járulékbevallások benyújtása a hét végére eső 12-i határidő miatt 2020. január 13-ra (hétfőre) esik, az alábbiak szerint:

  • 1958-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
  • 1908-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT).

És akkor 08-as bevallás újratöltve: a decemberi bevallás a szakképzési hozzájárulás elszámoló bevallása, tehát ezt nullás adattartalommal az arra kötelezetteknek mindenképpen be kell nyújtani, még akkor is, ha erről korábban NY-es nyilatkozaton előre mutatóan nyilatkozatot tett!

Amire már most figyelnünk kell, hogy tájékoztassuk ügyfeleinket a változásokról, ha korábban még nem tettük volna meg, illetve nézzük meg, melyek azok az ügyfeleink, akiket egy-egy változás érzékenyen is érint, érinthet.  Itt az ideje a számlázásban esedékes változásokra már most felhívni a figyelmet, hiszen azon a téren jelentős változások elé nézünk. Annak érdekében, hogy az átállás zökkenőmentes legyen, már január első napjaiban kiküldtük ügyfeleinknek a 2020-ra vonatkozó, frissített számlázási kisokost, így azt bármikor elő tudják venni, ha elakadnának. Az a tapasztalatom, hogy szeretik, és így kéznél van egy segédlet, melyet a számla befogásakor éppúgy tudnak használni, mint a számlák kiállítása során!

Aztán itt vagyunk az új évben és vészesen közelít a negyedik negyedévi zárás, melynél megint kiemelt figyelemmel kell lenni az éves áfa bevallókra, léptek-e határértéket, mert ha igen, akkor elvileg az éves bevallás benyújtása is 20-ára határidős. Jönnek a cégautóadó és társasági adó előlegek, és termékdíjas bevallási határidők is!

A jogszabályváltozásokat nyomon követése szintén fontos feladat januárban. Remélem többetekkel találkozom majd a héten az Adóegyetemen!

Mindenkinek kellemes, haladós hetet, működő tárhelyeket, EBEV rendszert kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!