Hétindító – 2. hét

Teendők az új évre

Üdvözlök mindenkit 2019-ben! Legelőször is mindenkinek eredményekben gazdag, ellenőrzés mentes, boldog új évet kívánok! Remélem mindenki kipihente magát! A héten gőzerővel kell visszaeveznünk a munka vizeire, hiszen nyakunkon a negyedik negyedévi zárás, és közben záródott az év is, tehát lassan-lassan fel kell készüljünk a zárlati feladatokra is! Mindezt kiegészíti a cégkapuk körül kialakult mondhatni bizonytalan helyzet is! Vegyük hát sorba!

A bérszámfejtés az egyik első, és legfontosabb teendőnk! Bár a január 12-ei járulékbevallási határidő még csak jövő hét elején érkezik (a hétvégi csúszás miatt), muszáj a szokásosnál is korábban a számfejtési feladatokhoz hozzákezdenünk. Egyrészt, mert kiemelten fontos, hogy a munkabérek január 10-ig kifizetésre kerüljenek – hiszen csak ebben az esetben számítanak a 2018-as év jövedelmének, másrészt pedig az évváltás okán muszáj már a 2019-es bérekre, nyilatkoztatásokra is rátérni, és idejekorán bekérni ezen adatokat a partnereinktől! Fontos felhívni ezekre a tényekre a partnereink, ügyfeleink figyelmét is! Én ekkortájban szoktam felhívni a figyelmet a munkaszerződés módosítások fontosságára is, és küldeni szoktam részükre aktualizált nyomtatvány mintákat! Ne felejtsük el átszámolni a szabadságokat, újra be kell kérnünk az adónyilatkozatokat (pl. családi kedvezmény, költséghányad nyilatkozat stb.).

Maga a járulékbevallások benyújtása a hét végére eső 12-ei határidő miatt 2019. január 14-re (hétfőre) esik, az alábbiak szerint:

  • 1858-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
  • 1808-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve az különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT).

És akkor 08-as bevallás újratöltve: a decemberi bevallás a szakképzési hozzájárulás elszámoló bevallása, tehát ezt nullás adattartalommal az arra kötelezetteknek mindenképpen be kell nyújtani, még akkor is, ha erről korábban NY-es nyilatkozaton előremutatóan nyilatkozatot tett!

Amire már most figyelnünk kell, hogy tájékoztassuk ügyfeleinket a változásokról, ha korábban még nem tettük volna meg, illetve nézzük meg, melyek azok az ügyfeleink, akiket egy-egy változás érzékenyen is érint, érinthet. Gondolok itt például az áfa kulcsokra, minimálbérre, kifutó SZOCHO kedvezményekre stb.

Itt vagyunk az új évben és vészesen közelít a negyedik negyedévi zárás, melynél megint kiemelt figyelemmel kell lenni az éves áfa bevallókra – léptek-e határértéket, mert ha igen, akkor elvileg az éves bevallás benyújtása is január 20-án határidős. Jönnek a cégautó adó és társasági adó előlegek és termékdíjas bevallási határidők is!

És hogy a cégkapuval pontosan kinek, mikor és mit kell tenni, jelenleg megjósolni sem lehet – véleményem szerint. Mi annyit tettünk, hogy az általunk könyvelt szervezeteknél, cégeknél ellenőriztük a cégkapu, mint olyan, meglétét, és meglátásom szerint e tekintetben egyelőre többet tenni nem lehet!

Mindenkinek kellemes, haladós hetet, működő ügyfél- és cégkaput kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!