Hétindító – 15. hét – Járulékbevallás és negyedéves zárás – Suller Kriszta

A héten esedékes a járulékbevallás, az átalányadózó vállalkozók negyedéves járulékbevallása és az egyéni vállalkozók szja-előlege.

Hétindító – 15. hét – Járulékbevallás és negyedéves zárás – Suller Kriszta

Üdvözletem minden kollégának! A habos kávé vagy tea fogyasztását mindenkinek javaslom! A héten esedékes a járulékbevallás, az átalányadózó vállalkozók negyedéves járulékbevallása és az egyéni vállalkozók szja-előlege, de a béreken túl a negyedéves zárás is fontos teendőnk a hét folyamán.

Járulékbevallás

Péntekre, 12-ére határidősek az alábbi bevallások:

  • XX58-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
  • XX08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT).

Szja bevallási hajrá

Az ügyfelek alkalmazottai által kért szja bevallásokat is elkészítem vagy előkészítem, hogy később ne kelljen ezzel foglalkoznom, persze csak azoknak, akik ezt korábbi felhívásomra tekintettel kérték. Hiszen bár a NAV E-SZJA rendszere sokat segít nekünk ezen a téren, de éppannyi gondot is tud okozni. Tapasztalatom szerint – nagyon helyesen – sok magánszemély igen felelősségteljesen, legalább a tervezetét átnézeti, vagy inkább kéri az SZJA bevallás elkészítését!

Átalányadó – negyedévente

A 12-i határidő miatt nem feledkezhetünk meg a VSZJA hatálya alatt lévő egyéni vállalkozók szja előlegének kiszámításáról sem! Átalányadózást választó ügyfeleinknél ez az első negyedéves járulék bevallás határideje is, figyeljünk, hogy ez ne maradjon el.

Az első negyedéves zárás az évben

A béreken túl a hét a negyedéves zárás jegyében telik, esedékessé válnak 2024. év I. negyedévének bevallásai is, jelesül 22-ére határidősek:

  • a havi és negyedéves áfa bevallások és befizetések,
  • az áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál, ha az szükséges (pl. alanyi mentes áfa alanyok esetleges rendkívüli havi bevallásai),
  • a havi és negyedéves összesítő nyilatkozat (figyelve az esetlegesen értékhatárt lépőkre elképzelhető olyan eset is, amikor főszabály szerint negyedéves áfa bevallói státusz ellenére havi összesítő nyilatkozat benyújtásra kerül sor),
  • a KIVA előleg bevallás és befizetés,
  • a cégautóadó bevallás és befizetés,
  • a környezetvédelmi termékdíj negyedéves bevallása és befizetése,
  • a 01-es bevallás benyújtása havi és negyedéves bevallói státusz esetén (rehabilitációs hozzájárulás, kulturális járulék stb.),
  • illetve nem feledkezhetünk meg a havi és negyedéves társasági adóelőleg befizetéséről sem.

Cégautóadó, teljesítményadó

Az autókkal kapcsolatosan a teljesítményadó befizetési határideje 04.15-e, a korábbi évek 03.16-i határidejével szemben. A korábbiaktól eltérően évente egy összegben kell a teljesítményadót befizetni. Azon magánszemélyek, akiknek ez gondot jelent, tárgyév június 30-ig kérhetik a maximum 5 havi pótlékmentes részletfizetést.

A cégautóadóból levonható a határidőben befizetett teljesítményadó összege, ez viszont ebben a negyedévben egy plusz ellenőrzési feladatot ró ránk. Kiemelten figyelemmel kell kísérnünk, hogy a teljesítményadó tételek határidőben befizetésre kerültek-e. Amennyiben nem, úgy annak mértékével nem lehet csökkenteni a cégautóadó mértékét! Az idei évben ez még nehezebb, hiszen a határidő a cégek esetében 04.15-e, mely igen közel esik a 22-i cégautóadó bevallási- és befizetési határidőhöz!

Fókuszban a zárlati munkálatok

Teendőink halmazának közepette nem feledkezhetünk meg – és folyamatosan fejben kell tartanunk – a zárlattal kapcsolatos kérdéseket. Azokban az esetekben, ahol még mindig vannak nyitott kérdések, egyeztetnünk kell mielőbb, különben veszélybe kerül a zárlat idejében történő elvégzése. Éppen ezért én az ilyen problémákkal rendelkező ügyfeleknek most ismételten felhívom a figyelmét az esetleges hiányosságokra.

Nem fektetünk kellő hangsúlyt a mérlegkészítés időpontjára, melyet mindenkinek a számviteli politikájában kell meghatároznia, és ami jelentősen befolyásolhatja a beszámolóban kimutatott adatokat. Akinél bármiért korábban van, vagy volt zárás a szokásosnál, az figyeljen ennek az időpontnak a számviteli politikán történő átvezetésére is.

Mindenkinek eredményes negyedévet kívánok!

***

Teljesítsd 2024. évi kreditpontjaid most! Válaszd a 3 képzési forma közül a számodra legmegfelelőbbet!

***

5percAdó konferenciaajánló:

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM