Hétindító – 13. hét

A kamarai tagdíjak befizetése határidős, valamint utolsó alkalommal esedékes a KATA-sok részére teljesített kifizetésekről az adatszolgáltatás

mert

Szeretettel üdvözlök mindenkit ezen a borús reggelen! Nincs idő azonban szomorkodásra, haladnunk kell, mert rengeteg a teendőnk!

Adatszolgáltatás, kamarai tagdíj

2023.03.31-re határidős a K102-es adatszolgáltatás, melyet a cégek a KATA alanyoktól befogadott számlák esetében teljesítenek azokban az esetekben, amikor ez éves szinten meghaladja az egymillió forintot! A kamarai díj befizetésének a határideje is erre a napra esik.

Fontos feladatok – bérszámfejtés, áfa, szja bevallások

Én a héten igyekszem a bérszámfejtéssel haladni, már amennyire lehetséges, és a bérszámfejtési feladatokkal együtt az ügyfelek alkalmazottai által kért szja bevallásokat is elkészítem, előkészítem, így is segítve ott és ahol lehetséges a kiutalások meggyorsítását! Természetesen csak azon esetekben, ahol ez korábbi felhívásomra tekintettel kérték, ugyanis a NAV rendszere sokat segít nekünk ezen a téren, ugyanakkor éppannyi gondot is okoz véleményem szerint, mert nagyon sok kedvezmény – akár pl . megosztott családi kedvezmény is (amit az idén nehezít a NAV által korábban kiutalt szja visszatérítés is) – “beragad”, és ez csak a későbbiek folyamán fog tudatosulni a magánszemélyek fejében. Így akinél tudom, hogy a korábbiakban volt ilyen, ott azért annyit megteszek, hogy figyelmeztetem őket erre!

És ha már április, akkor negyedév! Felkészülvén erre is, igyekszem minél előbb teljes körűen a negyedévvel érintettek iratanyagát begyűjteni, nem megfeledkezve a szokásos havi gyakorisággal ÁFA-t valló ügyfelekről sem.

Napirenden a beszámoló

A beszámoló készítés oltárán áldozva, mi itt az irodánkban, még egyszer áttekintjük minden ügyfél anyagát, kijegyzetelve a még mindig hiányzó iratokat, és persze, mint mindenkinél, a renitens ügyfeleket is megpróbáljuk becserkészni, hogy ne megint az utolsó utáni pillanatban kelljen a beszámolóikkal vesződni. Ezen felül ellenőrzöm a listámat, hogy biztosan mindenki szerepeljen rajta beszámoló készítés szempontjából is. Nem tudom, ti hogyan tartjátok nyilván ügyfeleiteket, de én már évek óta egy számoló-táblában, mégpedig úgy, hogy szűrhető állomány jöjjön létre, melyből különböző ellenőrző listákat két mozdulattal lehet gyártani. 

Beszámoló előkészítő munkáink folyamán már zajlanak az egyeztetések, én ebben az időszakban mindenkinek lementek még egy folyószámlát, hogy gyorsan rendelkezésre álljon abban az esetben is, ha esetleg az adóhatóság rendszereiben fennakadások lennének. Nálunk nem múlik el zárás úgy, hogy ne ellenőriznénk friss cégkivonataikat, és ez az iratanyagukban is lefűzésre kerül. Érdekes dolgok tudnak kiderülni, ezért ezt mindenkinek javaslom. Bár nem vagyunk könyvvizsgálók, én évek óta ragaszkodom a könyvelői teljességi záradékhoz, és minden évben kapnak egy külön kimutatást, melyen a főbb beszámoló adataikat szerepeltetem, jelölve, melyik ponton van gond. Ez a bizonylat jól jöhet a későbbi problémák elkerülése végett is. Ez egy egyszerű táblázat, nem kell bonyolultra gondolni. Tartalmazza a generális kérdéseket, pl. készlet, tagi kölcsön, tagnak nyújtott kölcsön, pénztáregyenleg, alultőkésítés stb. Tapasztalatom szerint az ügyfelek is szeretik, mivel sokkal jobban “értik”, mint a csupasz főkönyvi kivonatot, és szembesülnek a problémákkal, a másik oldalon pedig segítségünkre lehet, és jól jöhet, amikor az ügyfél és a könyvelő között “kínos” kérdések merülnek fel. Akinek jelentős adótartozása van, azt erről egy külön csatolt folyószámla dokumentáció átadásával is tájékoztatom, későbbi problémák elkerülése végett, felhívva a figyelmét, az esetlegesen szükségessé váló könyvvizsgálati kötelezettségre! 

Magáncélú beszerzések

Többször szembesülök vele, hogy nincs meg a számla, sokszor egyértelműen magánvásárlás volt, és sok kolléga egyből 86-os főkönyvi számra könyveli, majd TAO alapot növel ezekkel a tételekkel. Ezzel kapcsolatosan két aggályom is van, az egyik, az ügyfél nem tud róla, mert a szó elszáll, a másik pedig hogy szerintem ez egy egyszerű TAO alap növeléssel nincsen kipipálva, pláne akkor ha ez jelentős volumen. Véleményem szerint több esetben megáll a természetbeni juttatás kérdése, hiszen ha ingyen kapta, független a könyvelés mivoltától, mérlegelni kell a természetbeni juttatások és annak adóvonzatai kérdéskörét! Én ezt mindig egy technikai 36-os számlára teszem, ezt a kartont év végén lehúzom és aláíratom az ügyféllel, majd annak mértékét és volumenét figyelembe véve együtt döntünk mind a számviteli, mind az adójogi kezeléséről! 

Szép hetet kívánok! A jövő héten találkozunk!  

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!