Hétindító – 12. hét – Suller Kriszta – Felkészülés a negyedéves- és éves zárás hajrájára

A helyi adók és az áfa határidő mellett fel kell készülnünk a zárási hajrára is!

Hétindító – 12. hét – Suller Kriszta - Felkészülés a negyedéves- és éves zárás hajrájára

Habos kávés jó reggelt mindenkinek! Remélem, a héten már beköszönt az igazi tavaszi idő, de amíg didergősek a reggelek, igyatok sok forró teát is! A héten a helyi adók és az áfa határidő teljesítése mellett fel kell készülnünk a negyedéves- és éves zárás hajrájára is!

Helyi adók

Az ünnepi határidő és az azt követő hétvége okán a mai napra határidős a helyi adóelőlegek megfizetése. A helyi iparűzési adó tekintetében a mai napig előlegfizetésre csak azok kötelezettek, akik nem tudták, vagy nem akarták a sávos adózást választani a korábbi, 2022-ről szóló bevallásukban. Azok az adózók, akik a sávos-tételes adózást jogszerűen választották, az adott bevételi sávra eső adót már megfizették, az idei pedig 05.31-én lesz esedékes. Ezzel a gond csupán az, hogy nagyon sok önkormányzatnál ezt a tételt még nem tartalmazzák a jelenleg elérhető folyószámlák, így erre május elején ismét rá kell majd néznünk, ellenőrizni az érintettek folyószámláit.

ÖVTJ változás

Ez a téma az egyéni vállalkozókat érinti, 2024.03.01-től változások vannak a tevékenységi körökben, azok tartalmában, tudomásom szerint egyes számok meg is szűntek. Tekintettel arra, hogy ez véleményem szerint vállalkozói kompetencia, egy figyelemfelhívást megér az ügyfeleink irányába, érdemes a saját tevékenységeiket monitorozniuk a változások fényében. Ahol kell, ott módosítani, vagy új ÖVTJ kódot felvenni.

Havi áfa határidő

Határidősek a hét közepére, 20-ára az áfával kapcsolatos bevallások, jelesül:

 • XX65-ös áfa bevallások,
 • XXA60 -as összesítő nyilatkozatok,
 •  és az XX01-es (az arra kötelezetteknek).

Természetesen nem megfeledkezve a speciális adózói kör – pl. az alanyi adómentes áfa alanyok – esetleges rendkívüli bevallásának benyújtásáról! Ilyen eset fordulhat elő mindazon esetekben, amelyekben nem járhat el ügyfelünk alanyi mentes minőségében (pl. EU beszerzések stb.)

Kamarai tagdíjfizetés

A kamarai tagdíjak esetében legkésőbb a héten ki kell küldeni az ügyfeleknek a kamarai díjfizetési értesítőt!

Felkészülés a negyedéves- és éves zárás hajrájára

A következő időszak igencsak mozgalmas lesz nekünk könyvelőknek, az április hozza a negyedéves zárási időszakot is, miközben a beszámolókkal is haladnunk kell gőzerővel, a magánszemélyek esetleges szja bevallásairól már nem is beszélve!

A havi és a negyedéves zárás keretében gondolnunk kell

 • a havi és negyedéves áfa bevallások benyújtására,
 • az áfa bevallás benyújtására speciális adózói körbe tartozóknál (ha az szükséges),
 • a havi és negyedéves összesítő nyilatkozatra (figyelve az esetlegesen értékhatárt lépőkre, elképzelhető olyan eset is, amikor fő szabály szerint negyedéves áfa bevallói státusz ellenére havi összesítő nyilatkozat benyújtásra kerül sor),
 • a KIVA előleg bevallásra és megfizetésre,
 • a cégautóadó bevallásra és megfizetésre,
 • a gépjármű teljesítményadó megfizetésére (04.15.),
 • a környezetvédelmi termékdíj negyedéves bevallására és megfizetésére,
 • a 01-es bevallás benyújtására havi és negyedéves bevallói státusz esetén (rehabilitációs hozzájárulás, kulturális járulék stb.),
 • nem feledkezhetünk meg a havi és negyedéves társasági adó előlegek és az egyéni vállalkozók adóelőlegeinek megfizetéséről sem.

Cégautóadó kapcsán fontos megjegyezni, hogy a cégautóadó összegéből levonható a határidőben megfizetett teljesítményadó összege, ennek megtörténtét is ellenőriznünk kell! Idén kiemelt figyelmet kell erre fordítanunk, hiszen a teljesítményadó megfizetési határidő és a cégautóadó bevallás benyújtási határidő között alig pár nap különbség van csak!

Mindenkinek haladós szép tavaszi napokat kívánok így a negyedéves- és éves zárás hajrája előtti időszakra!

***

5percAdó konferenciaajánló:

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM