Hétindító – 12. hét

Áfa bevallási határidő, kamarai tagdíj fizetés közelgő esedékessége

már

Habos kávés jó reggelt! Remélem, a héten már beköszönt az igazi tavaszi idő, de amíg didergősek a reggelek, igyatok sok forró teát is! 

Havi áfa határidő

Határidősek a mai napra az áfával kapcsolatos bevallások, jelesül:

 • XX65-ös áfa bevallások
 • XXA60 -as összesítő nyilatkozatok 
 • és a XX01-es (az arra kötelezetteknek) 

Természetesen nem elfelejtkezve a speciális adózói kör – pl. az alanyi adómentes áfa alanyok – esetleges rendkívüli bevallásának benyújtásáról! Ez mindazon esetekben előfordul, amelyekben nem járhat el ügyfelünk alanyi mentes minőségében (pl. EU beszerzések stb.)

Kamarai tagdíjfizetés

A kamarai tagdíjak esetében legkésőbb a héten ki kellene küldeni az ügyfeleknek a kamarai díjfizetési értesítőt!  

Felkészülés a negyedéves és éves zárási hajrára

A következő időszak igencsak mozgalmas lesz nekünk, könyvelőknek, az április hozza a negyedéves zárási időszakot is, miközben a beszámolókkal is haladnunk kell gőzerővel, a magánszemélyek esetleges szja bevallásairól már nem is beszélve! 

A havi és a negyedéves zárás keretében gondolnunk kell a 

 • Havi és negyedéves áfa bevallások benyújtására ,
 • Áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál , ha az szükséges
 • Havi és negyedéves összesítő nyilatkozat  (figyelve az esetlegesen értékhatárt átlépőkre, elképzelhető olyan eset is, amikor főszabály szerint negyedéves áfa bevallói státusz ellenére havi összesítő nyilatkozat benyújtásra kerül sor)
 • KIVA előleg bevallás és megfizetés
 • Cégautóadó bevallás és megfizetés
 • Környezetvédelmi termékdíj negyedéves bevallása és megfizetése 
 • 01-es bevallás benyújtása havi és negyedéves bevallói státusz esetén (rehabilitációs hozzájárulás, kulturális járulék stb.)
 • Nem feledkezhetünk meg a havi és negyedéves társasági adóelőleg és az egyéni vállalkozók adóelőlegeinek megfizetéséről sem 

Cégautó adó kapcsán fontos megjegyezni, hogy a cégautó adó összegéből levonható a határidőben megfizetett teljesítmény adó összege, ennek megtörténtét is ellenőriznünk kell!  

KATA partnerekről adatszolgáltatás (idén utoljára)

Még egy fontos teendő, az ügyfeleink nyilvántartásai alapján a KATA partnerekkel kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettség, melyet a K102 nyomtatványon tehetünk meg, 2023 03 31-ig! Itt azon tételekről kell adatot szolgáltatni, melyeket KATA partnernek fizettünk ki , és 2022 augusztus 31-ig elérték az egy millió forintos küszöbértéket! 

Haladós szép tavaszi napokat kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM