Hétindító – 11. hét

Nőnap utáni teendőink

Először is hölgy olvasóimnak így utólag is boldog nőnapot kívánok! Remélem, mire soraimat olvassátok, már gőzerővel megérkezik a tavasz, hogy végre egy kis jókedvünk is lehessen!

2020. március 12. napján határidősek a járulékbevallások, tehát eddig kell benyújtani az alábbiakat:

  • 2008-as bevallás (0-ás adattartalommal is),
  • 2058-as bevallás.

Még mindig vitatéma a 08-as bevallások benyújtása kapcsán, hogy kell-e tag-ügyvezető esetén nullás „M”-es lapot beadni. Továbbra is tartom, hogy mindazon esetekben, ahol a cégben legalább egy olyan ügyvezető is van, aki üzletrészt is birtokol, kötelező benyújtani a 08-as járulékbevallást, és nem csak a főlapot, hanem az adott ügyvezetőre vonatkozó „M”-es lapot is! Egy cég életében meglátásom szerint akkor, és csak akkor kerülhető ki a 08-as bevallás „M”-es lapjainak benyújtása, ha kizárólag céges üzletrésszel nem rendelkező, megbízási jogviszonyos ügyvezetőről van szó, akinek havi rendszerességgel nem, csak időszakonként kerül kifizetésre megbízási díj!

Március 15-re lennének esedékesek a helyi adók előlegei, ám a hétvége miatt a határidő a következő hét hétfőjére csúszik, de már most lekérhetjük és egyeztethetjük a folyószámlákat, illetve itt az ideje az érkező folyószámlákra és fizetési meghagyásokra az ügyfelek figyelmét is felhívni. Tapasztalatom szerint jelenleg önkormányzata válogatja, miként kommunikál az ügyfeleivel! Nagyon sok önkormányzat már elektronikus úton, főként cégkapura küld értesítéseket, de kapott már ügyfelünk e-mailben is értesítést a folyószámla egyenlegről, így nem tehetünk mást, minthogy felhívjuk a figyelmüket a cégkapus felület folyamatos ellenőrzésére!  Figyeljünk arra, hogy a helyi adók nem csak iparűzési adóból állnak! Ilyenkor határidős például a gépjárművek után a teljesítményadó megfizetése is. E tekintetben kiemelt figyelmet kell fordítani a cégautóadó fizetésére kötelezett ügyfeleink esetében arra, hogy ez a befizetés határidőben megtörténjék, ugyanis csak ebben az esetben válik levonhatóvá az összeg a cégautó adó összegéből!

Mindeközben lassan itt a havi áfa bevallás, melyek határideje jövő hét közepe, tehát ahogy a bérszámfejtésből eredő munkák után letettük a kék tollat, máris vehetünk egy pirosat a kontírozáshoz, és gőzerővel rögzíthetjük az áfa bevallást érintő tételeket!

Március 20., azaz az áfa bevallás határideje a jövő hét végére esik, ekkor lesznek esedékesek:

  • 2065-ös áfa bevallások,
  • 20A60-as összesítő nyilatkozatok benyújtása havi gyakoriságú áfa bevalló ügyfeleinknél!

Egy kicsit rápillantva a zárási feladatokra, elmondható, hogy a zárási időszak derekán járva, lassan készülgetnek a beszámolók. Ennek fényében pedig célszerű lehet egy adófolyószámla lekérése és elmentése, mielőtt még az adóhatóság zárja az előző évi folyószámlákat, és nyitja az ez éviket.

Én minden évben mind a civileknek, mind a cégeknek lekérek ilyenkor egy NAV törzsadatot, és egy cégkivonatot, civileknél pedig az OBH oldalán elérhető kivonatot is, annak érdekében, hogy a törzs adatokat egyeztessem. Sajnos sokszor egyszerűen elfelejtenek szólni aprócskának tűnő módosításokról ügyfeleink, és előkerülnek, vagy akár megszűnnek telephelyek, tevékenységek, változnak ügyvezetők stb. Évente legalább egyszer – bár irodánkban ezt negyedévente igyekszünk megtenni – megéri azt a pár perc időráfordítást!

A kamarai tagdíjak befizetési határideje e hónap utolsó napja, így én már kiközöltem ezen kötelezettséget – körlevél formájában – az ügyfeleknek. Ha még nem tettétek meg, akkor küldjétek el nekik!

Mindenkinek haladós szép napokat, fennakadás nélkül működő cég- és ügyfélkapus rendszert és kitartást kívánok ezen a szép hétfői napon, és a hét hátralévő részében is!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!