Hétindító – 10. hét

Elsődleges feladatunk a járulékbevallások elkészítése és helyi adó-előleg fizetési kötelezettségről szóló értesítések kiküldése

egy

Először is hölgy olvasóimnak boldog nőnapot kívánok! Remélem, mire soraimat olvassátok, már gőzerővel megérkezik a tavasz, hogy végre egy kis jókedvünk is lehessen!

Járulékbevallás

Március 13. napján lesznek határidősek a járulékbevallások, tehát eddig kell benyújtani az alábbiakat:

  • XX08-as bevallás (“nullás” adattartalommal is)
  • XX58-as bevallás 

Még mindig vitatéma a 08-as bevallások benyújtása kapcsán, hogy kell-e tag-ügyvezető esetén nullás M-es lapot beadni, továbbra is tartom, hogy mindazon esetekben, ahol a cégben legalább egy olyan ügyvezető is van, aki üzletrészt is birtokol, kötelező benyújtani a 08-as járulékbevallást, és nem csak a főlapot, hanem az adott ügyvezetőre vonatkozó M-es lapot is! Egy cég életében meglátásom szerint akkor, és csak akkor kerülhető ki a 08-as bevallás M-es lapjainak benyújtása, ha kizárólag céges üzletrésszel nem rendelkező, megbízási jogviszonyos ügyvezetőről van szó, akinek havi rendszerességgel nem, csak időszakonként kerül kifizetésre megbízási díj!

Helyi adók

Március 16-ra lesz esedékes a helyi adók előlege, már most lekérhetjük és egyeztethetjük a folyószámlákat, illetve itt az ideje az érkező folyószámlákra és fizetési meghagyásokra az ügyfelek figyelmét is felhívni. Figyeljünk arra, hogy most lesz határidős a gépjárművek után a teljesítményadó megfizetése is. E tekintetben kiemelt figyelmet kell fordítani a cégautóadó fizetésére kötelezett ügyfeleink esetében arra, hogy ez a befizetés határidőben megtörténjen, ugyanis csak ebben az esetben válik levonhatóvá az összeg a cégautóadó összegéből!

Tekintettel a helyi adó változásokra, az ún. sávos adó bevezetésére, felhívom a figyelmet, hogy e tekintetben az adóalanynak választási joga van, amit a 2022. évi iparűzési bevallásban tehet meg, így én az ügyfelek részére tájékoztatót küldtem ki, egy nyilatkozattal, melyet kérek visszaküldeni, és a nyilatkozatával összhangban jelölöm be a sávos iparűzési adó választását. Figyelemmel kell lenni arra is, hogy aki korábban KATA alany volt, és a tételes adózást választotta, és december 31-én nem szünetelt, ott az érintett önkormányzatok külön intézkedés nélkül tételes adózónak fogják tekinteni az adóalanyokat, ezt a jogszabályi vélelmet a vállalkozó 2023. május 31-ig – bevallási vagy a változás-bejelentési nyomtatványon – tett nyilatkozatával döntheti meg és csak ekkor alkalmazhatja az általános szabályokat. 

Egyéb feladatok márciusban

Egy kicsit rápillantva a zárási feladatokra, elmondható, hogy a zárási időszak derekán járva, ideje a beszámolóknak is nekilátni. Én minden évben mind a civileknek, mind a cégeknek lekérek ilyenkor egy NAV törzsadatot, és egy cégkivonatot, civileknél pedig az OBH oldalán elérhető kivonatot is, annak érdekében hogy a törzs adatokat egyeztessem. Sajnos sokszor egyszerűen elfelejtenek szólni aprócskának tűnő módosításokról ügyfeleink, és előkerülnek vagy akár megszűnnek telephelyek, tevékenységek, változnak ügyvezetők stb. 

A kamarai tagdíjak befizetési határideje e hónap utolsó napja, így azt is lassan ki kell közölni az ügyfelek felé.

Haladós szép napokat, fennakadás nélkül működő cég- és ügyfélkapus rendszert  és kitartást kívánok ezen a szép hétfői napon, és a hét hátralévő részében is! 

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!