Hétindító – 9. hét – Suller Kriszta

Éves bevallások, éves áfa és KATA bevallás benyújtása esedékes a mai napon

Hétindító – 2024. 9. hét - Éves bevallások és KATA bevallás

Szép, kellemes hétfő reggelt kívánok mindenkinek, így a habos kávé mellé! Viszonylag nyugalmas – már ha lehet ilyet mondani egy könyvelőnek ebben az időszakban – hét előtt állunk, ám természetesen az élet most sem áll meg! Esedékesek az éves bevallások és már közeledik a helyi iparűzési adók és a kamarai tagdíjak befizetése is.

Itt a február vége, bokros teendőkkel

Február 26-án, azaz ma határidős az alábbi bevallások benyújtása:

  • KATA bevallások,
  • 2301-es éves bevallások (főszabály szerint akkor kell csak, ha a rajta szereplő bármilyen adónemben kötelezettek lennénk),
  • Éves áfa bevallások (2365).

Előre dolgozhatsz…

Bár az iparűzési adó bevallások elkészítése a fenti bevallásokban érintett bevallói körnek is – amennyiben bevallási kötelezettség terheli – jellemzően május 31-ére határidős, én ezeket a bevallásaikat már a most határidős bevallásokkal együtt elkészítem és be is nyújtom. Így nem kell kétszer ugyanahhoz a vállalkozáshoz nyúlni, és májusban eggyel kevesebb feladatra kell figyelni! 

Felhívom a figyelmet, hogy az egyéb adózás – VSZJA, átalányadó – alá tartozó egyéni vállalkozók SZJA bevallásának benyújtási határideje az idén is május 20-ára datálódik. Részükre is készül bevallás tervezet, melyet ennek ellenére részben nekünk kell majd adattal feltölteni. Véleményem szerint egy aktív egyéni vállalkozó bevallási tervezetét kiegészítés nélkül jóváhagyni nem lehet. Én ezekben az esetekben – ahol csak tehetem – megvárom a bevallási tervezeteket, és azok adatait is egyeztetem a rendelkezésre álló adatokkal.

Gőzerővel a zárási időszak kellős közepén, akinek van ideje, már előkészítheti az alábbi, március 12. napján határidős járulékbevallásokat:

  • 08-as bevallás (0-ás adattartalommal is),
  • 58-as bevallás.

És természetesen nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy az ebből eredő járulékok átutalásának a határideje is ugyanez a nap!

Helyi adók, hamarosan határidős!

Március 18-ára (a hosszú hétvége miatt) lesznek esedékesek a helyi iparűzési adók előlegei is. E célból, ahol rendelkezésre áll, lekérhetjük és egyeztethetjük a folyószámlákat, illetve itt az ideje az érkező folyószámlákra és fizetési meghagyásokra az ügyfelek figyelmét is felhívni.

Kamarai tagdíj befizetés március végéig

A kamarai díj befizetési határideje általános esetben március 31-e, így az erről szóló fizetési értesítőt már elküldhetjük ügyfeleinknek! Kamarákkal kapcsolatosan legyünk figyelemmel arra, hogy nem feltétlen minden ügyfél a Kereskedelmi és Iparkamara tagja. Vannak, akik például az agrár kamara tagjai közé sorolódtak át a korábbi években!

Dübörög a zárás

És mindeközben szép lassan dübörög a zárás, és mivel már március havát kezdjük, ez egyre intenzívebb lesz. Én márciusban igyekszem az összes kisebb zárással készen lenni, annak érdekében, hogy mindenki beszámolója időben letétbe helyeződjék! A civileknél e tekintetben maradt a régi bejáratott mód a szokásos – az idén PK941 és 942-es – nyomtatvánnyal. Még mindig rendre elmarad – pedig már 2019-re is kötelező volt – a civil szervezetek részére is számviteli törvény szerinti kiegészítő mellékletet készíteni. Akinél ez a korábbi években elmaradt, az ismételt közzététellel pótolhatja, és az idén kiemelten figyeljen arra, hogy ez a letétbe helyezéskor csatolásra kerüljön.

Mindenkinek haladós bevallás benyújtást, működő elektronikus csatornákat és kitartást kívánok ezen a szép hétfői napon és a hét hátralévő részében is!

***

5percAdó konferenciaajánló:

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM