Hétindító – 8. hét

Az év első áfa bevallása…

hétindító

Napfényes jó reggelt kívánok mindenkinek! Jelzem a héten a kávéra minden mennyiségben szükségünk lesz!

Mindjárt a hét elején egy izmos áfa határidővel indítunk, mivel február 20. szombatra esett ezért mára határidősek:

  • a 2165-ös áfa bevallások,
  • a 21A60 -as összesítő nyilatkozatok,
  • és a 2101-es (az arra kötelezetteknek) bevallások benyújtásának határideje is.

Február 25-re lesz határidős, ami sajnos vészesen közelít, és a hét második felében utolér minket:

  • KATA bevallások benyújtása (20KATA),
  • 2001-es éves bevallások benyújtása (fő szabály szerint akkor kell csak, ha a rajta szereplő bármilyen adónemben kötelezettek lennénk),
  • Éves áfa bevallások (2065)

Bár az iparűzési adó bevallások elkészítése fenti bevallói körnek is – amennyiben bevallási kötelezettség terheli – jellemzően május 31-ére határidős, én ezen bevallásaikat már a most határidős bevallásokkal együtt elkészítem, és be is nyújtom, így nem kell kétszer ugyanahhoz a vállalkozóhoz nyúlni, és májusban egy feladattal kevesebb, amire figyelni kell!

Felhívom a figyelmet, hogy a normál adózás alá tartozó egyéni vállalkozók SZJA-bevallásának benyújtási határideje az idén is május 20-ra datálódik, és részükre is készül bevallás tervezet, melyet ennek ellenére részben nekünk kell majd adattal feltölteni.  Véleményem szerint egy aktív egyéni vállalkozó bevallási tervezetét kiegészítés nélkül jóváhagyni nem lehet.

Az idei február 25-e még egy határidőt hozott nekünk könyvelőknek, eddig kell ugyanis jelezni, ha az ügyfél kérte, hogy az iparűzési adó előlegét 1%-ra mérsékeljék. Felhívom a figyelmet, hogy ha az előlegmérséklési kérelem elmarad, akkor ez a különbözet nem vész el, azt a bevallásban lehet majd érvényesíteni. Nyomtatványa: NYHIPA nyomtatvány.  Felhívom a figyelmet, hogy a kitöltési útmutató és az időközben napvilágot látott tájékoztatások szerint fontos, hogy az ügyfél nevét karakterpontosan az NAV törzsadaton szereplő névvel tüntessük fel, és az is, hogy az összes érintett telephely az adóhatóságnál be legyen jelentve, mint HIPA telephely!

Lassan – mivel a befizetés határideje március 31 lesz – már előkészíthetjük az ügyfelek részére az idei évi kamarai regisztrációs díjakról szóló értesítő levelünket, nehogy elmaradjon, illetve legyen idejük befizetni ezeket a tételeket!

Mindenkinek haladós bevallás benyújtást, működő ügyfélkaput és kitartást kívánok ezen a szép hétfői napon, és a hét hátralévő részében is!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!