Hétindító – 6. hét

Előkészületek a járulékbevallásokra

Vészesen fogy az időnk a beszámolókig, hiszen már februárt írunk, de addig még rengeteg a teendőnk. A mai reggeli Kávé (igen nagybetűvel) mellett tekintsük át mi is vár ránk a héten.

Jövő hét keddre, 12-re határidősek a járulékbevallások, ezek előkészítése zajlik:

  • 1958-as bevallások egyéni vállalkozások körében
  • 1908-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT)

A fentiek elkészítése közben figyelemmel kell lennünk az év eleji jogszabályváltozásokból, béremelésekből, esetleges átsorolásokból eredő változásokra is! A minimálbér 2019-re (talán nem árt, ha átvesszük) szakképzettséget nem igénylő munkakörben 149.000 forint havonta, míg a garantált bérminimum 195.000 Ft havonta – természetesen havibéresek esetén. Aki órabéreseket, teljesítménybéreseket vagy más speciális szakterületen számfejt, szintén nézze meg, hogy a minimálbéres előírásoknak megfelelnek-e az adott cég alkalmazottai. A közoktatással érintett magániskolák, óvodák esetében, valamint például családi napköziknél a normáltól eltérő bérezési rendszer működik, így az ő esetükben erre is figyelemmel kell lenni. Náluk különösen fontos, hiszen ha állami normatívát kapnak feladataik finanszírozására, akkor ez egy sarkalatos pont, szinte az első, amit egy ellenőrzéskor megnéznek!

Időt és gondot kell fordítanunk a befutott nyilatkozatok rögzítésére és ellenőrzésére, a korábbiakban figyelembe vett járulékkedvezmények áttekintésére, módosítására, ha az szükséges. Bár elsősorban nem a mi feladatunk – szerintem munkáltatói kompetencia – az éves szabadságolások meghatározása, a munkaszerződések módosítása, ott ahol ez szükséges. Azokon a helyeken, ahol a szabadságok kiadását nem a törvény adta keretek közt kívánják a felek végrehajtani, erről külön megállapodás kell, hogy szülessék – véleményem szerint évről évre újra.  Ez több területen fontos is lehet!

E hó 12-ig nem szabad megfeledkeznünk az NY-es nyomtatvány benyújtásáról, ott, ahol erre lehetőség van, és élni szeretnénk vele (például civil szervezetek, egyéni vállalkozók a 08-as járulékbevallás tekintetében stb.).

Bokros teendőink közepette már készíthetjük a KATA-sok, bevételi nyilvántartásos EVA-sok bevallásait is, és az éves áfa bevallások is lassan a körmünkre égnek.

Az adóhatóság már karbantartotta áfa gyakoriság miatt a törzsadatokat, megérkeztek már az értesítők is, így, aki még nem tette meg, itt az ideje ellenőrizni, a nyilvántartásain átvezetni az idei évi áfa gyakoriságot, és egyúttal a gyakoriságot váltó cégeket erről valamilyen – lehetőleg írásos – formában tájékoztatni.

Mindenkinek haladós szép napokat, akadálytalan bérszámfejtést, fennakadás nélküli KAÜ-rendszert, és gyorsan megérkező nyugtákat kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!