Hétindító – 50. hét

Ünnepek előtti teendőink

hétindító

Nos így az ünnepi készülődés hatása alatt, a meleg habos kávét kavargatva, tekintsük át, hogy az ünnepek előtt milyen feladatok hadával is kell szembenéznünk!

A járulékbevallások benyújtása a hétvégi határidő miatt a mai napra esedékes.

Ezután az áfa bevallásoké a főszerep: december 20-ra (jövő hét hétfőre) határidős az áfa bevallások benyújtása :

  • 65-ös áfa bevallások
  • A60 -as összesítő nyilatkozatok
  • és a 01-es (az arra kötelezetteknek) bevallások benyújtásának határideje is
  • Termékdíj előleg megfizetése

Mindezeken túl amire folyamatosan gondolnunk kell decemberben:

  • áfa státusz-beli váltások, áfa “módszerek” közti választás (pl. pénzforgalmi áfa, MNB-EKB árfolyam választás kérdései stb.)
  • Jó időszak ez egy törzsadat kontrollhoz, kinek milyen tevékenysége van, mit is végez ténylegesen, kell-e törölni, felvenni új tevékenységet,
  • és természetesen – és nem utolsósorban – felkészülés az új adóévre az adójogszabály változások mélyreható tanulmányozása mellett

Már az új törvények alapján gyakorlatilag napok alatt javaslatokat tennünk ügyfeleinknek, hogy megoldási , adózási alternatívák lehetnek jók és gazdaságosak az ő szempontjukból, és meg kell nekik magyaráznunk, hogy nem minden úgy van, ahogy azt egyes cikkekben és a híradásokban látták, hallották, olvasták, hiszen nagyon sok tájékoztatás felszínes, nem ismerve a részleteket könnyen többe kerülhet a leves mint a hús!! Felhívom viszont a figyelmet arra, hogy a mindenáron segíteni akarás más területeken veszélyes is lehet! Vállaljuk fel, hogy könyvelők vagyunk, nem polihisztorok!

A héten mindenképpen foglalkoznunk kell azon ügyfeleink adófolyószámláival, ahol fontos, hogy fordulónapon ne legyen tartozás, vagy bizonyos limit fölé ne emelkedjék! Gondolok itt KATA-sokra, a jövőben KATA alá áttérni kívánókra, civilekre stb.

Arra kérek mindenkit, saját magatok védelmében és megnyugtatására amely ügyfél adónemet, áfa státuszt vagy módszert vált, kérjétek, hogy ezt írásban is erősítse meg, a későbbi problémákat elkerülendő!

Akivel addig már nem találkozunk, mindenkinek kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!