Hétindító – 49. hét

Könyvelői teendők a Mikulás hetében…

Kellemes, habos kávés hétfő reggelt kívánok Nektek, így Mikulás előtt néhány nappal! A kiscsizmát ne felejtsétek el kirakni, és ennek jegyében nézzük át, hogy mi is „teremhet” benne…

A héten különösebb határidő nincs, ennek ellenére gőzerővel lehet dolgozni a bérszámfejtési feladatokon, hiszen a jövő hét keddjén határidőssé válnak a járulékbevallások. A béreket 10-ig kell kifizetni, nem is beszélve azon ügyfelekről, akiknél ez az időpont korábban van!

December 12-re határidős a járulékbevallások benyújtása az alábbiak szerint:

  • 1758-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
  • 1708-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében. (Természetesen nem megfeledkezve az különleges adózói kör érintett bevallásairól: pl. 08INT!)

Ez még a novembert érinti ugyan, de már most célszerű – a következő év eleji hajcihőt megspórolva magunknak – a számfejtett, és a még kiadásra váró szabadságok napjait is kiközölni ügyfeleink felé, hogy ne az utolsó utáni percben kelljen ez ügyben kapkodni, ami egyikünknek sem jó!

Nagyon sok helyen már most felmerül a 13-dik havi fizetések, esetleges jutalmak kérdésköre, így ott, ahol ez releváns lehet, tájékozódjunk az ügyben, hogy várható-e ilyen jellegű kifizetés.

Amire folyamatosan gondolnunk kell decemberben:

  • áfa státuszbeli váltások (civilek esetében itt a lehetőség az alanyi adómentesség választására a tevékenység jellegére tekintettel mentes választás helyett)
  • áfa “módszerek” közti választás (pl. pénzforgalmi áfa, MNB-EKB árfolyam választás kérdései, stb.);
  • törzsadat kontroll a tekintetben, hogy ki milyen tevékenységet is végez ténylegesen, szükséges-e törölni vagy felvenni új tevékenységet;
  • különböző nyereségadózási módok közti váltás gazdaságossági számításai (pl. érdemes-e váltani KATA-ra, KIVA-ra, EVA-ra, vagy azokból kijelentkezni);
  • december 20-i felöltések (pl. EVA, társasági adó, iparűzési adó) az arra kötelezetteknek;
  • december 20-ig termékdíj előleg megfizetése azoknak, akik erre kötelezettek;
  • adófolyószámla kontroll (különösen KATA-soknál, civil szervezeteknél);
  • és természetesen – de nem utolsósorban – felkészülés az új adóévre az adójogszabály változások mélyreható tanulmányozása mellett.

A fentieken túl – ügyfélkörünket ismerve – egyéb kötelezettségek is felmerülhetnek, melyet célszerű ideje korán számba venni.

Amivel újra foglalkoznunk kell, az a cégkapu kérdés. Célszerű lehet egy emlékeztető e-mailt írni azon ügyfeleknek, akikről nincs információnk cégkapu ügyben. Továbbra is kardoskodom amellett, hogy a cégkapu regisztrációt könyvelőként nem lehet magunkra vállalni, tekintettel arra, hogy ez túl fog mutatni az egyszerű adóbevallás benyújtási felületen! Aki mégis erre adná a fejét, azt javaslom, hogy polgárjogilag is rendezze ezt a viszont, mert komoly felelősségi kérdések is felmerülhetnek. Jelenleg ez egy különösen ingoványos talaj, mert – meglátásom szerint – még senki sem tudja pontosan, hogy milyen ügyek is kerülnek a cégkapus ügyintézés alá.

És amit még biztosan nem felejthetünk el, az az új törvényekből, rendeletekből való felkészülés, mely a szokásos év végi házi feladatot adja mindannyiunknak. Az idei évben ez különösen fontos néhány átmeneti szabály miatt, hogy az új adózás rendjéről már ne is beszéljünk!

Mindenkinek kellemes téli napokat kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!