Hétindító 48. hét

Bérszámfejtés mellett készüljünk az év végére

forró

Kellemes forró, habos kávés hétfő reggelt kívánok nektek, így Mikulás előtt pár nappal, a kiscsizmát ne felejtsétek el kirakni, nézzük mi is teremhet benne:

Kicsit lazíthatsz….

A héten különösebb határidő nincs, ennek ellenére már gőzerővel kell a bérszámfejtési feladatokon dolgoznunk, hiszen hamarosan határidőssé válnak a járulékbevallások, nem beszélve azon ügyfelekről, akiknél ez az időpont korábban van!

Bérszámfejtés és amire előre felkészülhetsz e tekintetben

December 12-re határidős hát a járulékbevallások benyújtása az alábbiak szerint:

  • 58-as bevallások egyéni vállalkozások körében
  • 08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve az különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT)

Ez még a novembert érinti ugyan, de már most célszerű a következő év eleji hajcihőt megspórolva magunknak, hogy a számfejtett és a még kiadásra váró szabadságok napjait is kiközöljük ügyfeleink részére, hogy ne az utolsó utáni percben kelljen ez ügyben kapkodni, mely se nekünk, se nekik nem jó! Ilyenkor több helyen már most felmerül a 13-dik havi fizetések, esetleges jutalmak kérdésköre, így célszerű ott ahol ez releváns tud lenni, tájékozódni ez ügyben, lesz-e történt-e ilyen jellegű kifizetés.

És ha már december, akkor amit mindenképp időben gondolj át

  • áfa státusz-beli váltások, áfa “módszerek” közti választás (pl. pénzforgalmi áfa, MNB-EKB árfolyam választás kérdései stb.) civil szervezeteknél, de bárki másnál is ha a feltételek fennállnak lehetőség belépni az alanyi mentes körbe!
  • Jó időszak ez egy törzsadat kontrollhoz, kinek milyen tevékenysége van, mit is végez ténylegesen, kell-e törölni, felvenni új tevékenységet,
  • különböző nyereség adózási módok közti váltás gazdaságossági számításai (pl. érdemes-e váltani bármely adónemről bármely adónemre!
  • december 20-ig termékdíj előleg megfizetése, azoknak akik erre kötelezettek
  • adófolyószámla kontroll (különösen civil szervezeteknél!)
  • és természetesen – és nem utolsósorban – felkészülés az új adóévre az adójogszabály változások mélyreható tanulmányozása mellett

Természetesen a fentieken túl – ügyfélkörünket ismerve – még egyéb kötelezettségek is felmerülhetnek, melyet célszerű idejekorán számba venni.

Az új 2023-at érintő adójogszabályokat már elfogadták

És amit még biztosan nem felejthetünk el, az az új törvényekből, rendeletekből való felkészülés, mely a szokásos év végi házi feladatot adja mindannyiunknak!

Mindenkinek kellemes téli napokat, meleg szobát, forró teát és kávét, valamint haladós napokat kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!