Hétindító – 46. hét

Tartalmas őszi napok állnak előttünk

Üdvözletem mindenkinek ezen az őszies reggelen! Javaslom, kávé helyett a meleg tea fogyasztását, hogy kellemesen induljon a nap, és a hét!  Közeleg az év vége, egyre hidegebbek, sötétebbek a napok, de egyre közelednek az ünnepek is, így a sok teendőnk mellett lassan erre is fel kell készülnünk!

A héten, annak második felében 12-én esedékesek a járulékbevallások és befizetések!

  • 2058-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
  • 2008-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT).

És ha már utalniuk kell, nem szabad elfelejtkeznünk róla, hogy november 15-ével írják elő az adóhatóságnál a késedelmi pótlékokat, melyeket szintén át kell utalni, így aki még nem tette meg, maradt pár napja kiküldeni ezeket az értesítőket!

Az EBEV rendszeren keresztül célszerű minden cégre lekérni a pótlékrészletezőt is, és legalább két – három pillantást vetni rá, többször előfordul ugyanis, hogy egy-egy önellenőrzés, vagy egyéb korrekciós tétel nem megfelelően „pótlékolódik” a részükről. Ha ilyet észlelünk, ennek felülvizsgálatát folyószámla egyeztetés keretében tehetjük meg. Én a pótlékrészletezőt is kiküldöm mindazon partnereknek, ahol ez az összeg jelentős, lássák ők is, miből is adódik ez a kötelezettség.  Különösen fontos lehet a pótlékértesítés a civil szervezeteknél, hiszen náluk ritkábban foglalkozunk ilyen kérdésekkel, ugyanakkor, ha fordulónapon adótartozásuk van, legyen ez ezer forint késedelmi pótlék, vállalkozási tevékenység esetén akár jelentős adóalap növekedéssel is kell számolni!

A hét másik témája, a havi áfa bevallásokra való felkészülés, melynek határideje november 20. Figyeljünk arra, hogy negyedévet követő hónap lévén, előfordulhat, hogy a korábban negyedéves ügyfelünk esetleg havi áfa bevallóvá vált, értékhatár átlépés miatt. Akinél ez esélyes lehet, ott célszerű a nyilvántartásainkat a NAV törzsadattal összevetni, ahol ekkorra már az áfa státuszváltást általában a nyilvántartásaikon átvezetik.

Mindezeken túl, már készülhetünk jövő évi “törvény-gyárra”, felkészülhetünk az év végi hajrára, ennek keretében folyamatosan monitorozni kell ki, hogy is áll leadott iratanyaggal, hogy állnak eredményügyileg, kell-e egyeseknél adóoptimalizációs célból esetleg még az idén átjelenteni, változás jelenteni.  Ezzel együtt a COVID-helyzet megint ad tennivalót, folyamatosan figyelnünk kell a híradásokat, hogyha bármi ezzel kapcsolatban napvilágot lát, értesíthessük ügyfeleinket!

Mindenkinek kellemes, haladós hetet, működő ügyfélkaput kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!