Hétindító – 45. hét

Év végi ügyfél monitoring

Újra köszöntelek Titeket ezen a hétfő reggelen! Mindenki feltétlen igyon egy meleg habos kávét, miközben soraimat olvassa! A hét ugyan határidőszegénynek ígérkezik, de nálunk, könyvelőknél – mondanom sem kell – mindig van teendő.

A hetünk leginkább a bérszámfejtés jegyében zajlik, mivel a bevallási határidő a jövő hét hétfőjére tolódik a hétvége miatt. A kifizetéseknek azonban fő szabály szerint hó 10-ig meg kell történnie!

Jövő hétfőn, tehát november 14-én lesznek határidősek az alábbi bevallások:

  • 1658-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
  • 1608-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében. (Nem megfeledkezve az különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT.)

Mindezeken túl már készülhetünk az adótörvény tervezetekből a jövő évre, és felkészülhetünk az év végi hajrára is!

A hajrá keretében folyamatosan monitoringozni kell ügyfeleinket, hogy ki hogyan is áll a leadott iratanyagával, hogyan áll „eredményügyileg”, illetve szükséges-e adóoptimalizációs célból még az idén átjelenteni vagy változást bejelenteni. Kiemelt figyelmet kell szentelnünk a feltöltésre kötelezett cégeknek, hiszen egy-kettőre itt a határidő e tekintetben is.

Nem lehet szó nélkül hagyni – bár folyamatosan beszélünk róla – az alábbi teendőket, amelyek címszavakban a következők:

  • jegyzett tőke emelési kérdések kft-knél,
  • alapító okirat, alapszabály módosítási kötelezettség civileknél,
  • adófolyószámla kontroll a KATA-soknál,
  • adófolyószámla kontroll minden ügyfélnél,
  • alanyi adómentesek értékhatárának figyelése,
  • pénztárgépes „front” alakulásának figyelése,
  • felkészülés a 2017-es adóévre,
  • törzsadat kontroll (kell-e, és ha igen, akkor kinél és mit kell változás-bejelenteni).

Az adófolyószámlák aktuális állapotáról ilyentájt szoktam tájékoztatni ügyfeleimet, és ezt időről időre “elkövetem”, annak ellenére, hogy minden fizetési kötelezettségükről idejében – még határidő előtt – külön értesítést is kapnak.

Itt az ideje egy utolsó körlevél kiküldésének mindazon ügyfelek esetében, akikre még fontos feladat várnak, így például a jegyzett tőke emelés, az alapító okirat módosítási  kötelezettség, vagy egy indokolt adónem-váltás, stb.

Mindenkinek kellemes munkát, kitartást kívánok az év még hátralévő időszakára!

Ha érdekelnek a civil szervezetekkel kapcsolatos számviteli és adózási kérdések, akkor még jelentkezhetsz a Civilek a jogszabályok tengerén, avagy számvitel és adózás civil módra címmel 2016. november 9-én (szerda) a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében tartandó előadásomra, ahol személyesen is át tudjuk beszélni felmerülő kérdéseidet!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!