Hétindító – 42. hét

A harmadik negyedév zárása

Kellemes, habos kávés jó reggelt és vidám hetet kívánok mindenkinek, annak ellenére, hogy viszonylag „zűrös” hét elé nézünk. Ránk virradt ugyanis a harmadik negyedév zárásának időpontja, előrevetítve ezzel az év vége közeledtét is.

Október 20-án, csütörtökön lesz határidős:

  • Havi és negyedéves áfa bevallások és befizetések.
  • Áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál, ha az szükséges (pl. alanyi adómentes áfa alanyok esetleges rendkívüli havi bevallásai).
  • Havi és negyedéves összesítő nyilatkozat (figyelve az esetlegesen értékhatárt átlépőkre, hiszen elképzelhető olyan eset, amikor főszabály szerint negyedéves áfa bevallói státusz ellenére havi összesítő nyilatkozat benyújtásra kerül sor).
  • „Háromnegyedév” lévén célszerű az éves áfa státuszú ügyfeleinkre is gondolnunk, hiszen több esetben előfordulhat már ilyenkor értékhatár túllépés.
  • KIVA előleg bevallása és megfizetése.
  • Cégautóadó bevallása és megfizetése.
  • Környezetvédelmi termékdíj negyedéves bevallása és megfizetése.
  • A 01-es bevallás benyújtása havi és negyedéves bevallói státusz esetén (rehabilitációs hozzájárulás, kulturális járulék stb.).
  • Nem feledkezhetünk meg a havi és negyedéves társasági adóelőlegek megfizetéséről sem!

A fentieken túl – kisebb adózói kört érintően – is keletkezhet bevallási és befizetési kötelezettség, gondolok itt például a NETA bevallásra, az innovációs járulékra stb.

Közeledve az év végéhez alanyi mentes ügyfeleink, KATA alany ügyfeleink iratanyagát sem hanyagolhatjuk tovább, mert időszerű vizsgálni nemcsak KATA, de áfa szempontjából is a 6 millió forintos bevételi határt! Figyelem, az év közben kezdő KATA alanyok esetében eltérhet az alanyi mentes keret az arányos KATA kerettől, amire sokan nem is figyelnek, pedig komoly problémákat lehet ezzel okozni. Ha például az adóalany január 31-én indult KATA-sént, akkor a tételes KATA szempontjából 6 millió forint a bevételi kerete, de áfa szempontjából ez a keret már kevesebb lesz az arányosítás miatt!

Mindezeken túl, újra – és még mindig – terítéken a jegyzett tőke emelés, és a civilek alapító okirata, alapszabály módosítási kötelezettsége is, mert lassan körmükre ég a határidő!

Mindenkinek kellemes munkát, zökkenőmentesen működő ügyfélkaput és stresszmentes negyedévzárást kívánok! 🙂

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!