Hétindító – 40. hét

ELEKAFA, civil 1%, társasági jogi kötelezettségek

Egy kis könyvelőhumor: A hét legfontosabb „névnapja” Elek, akit érint, köszöntse egy rendben benyújtott nyomtatvánnyal!

Komolyra fordítva:
Egyrészt ma lejár a Könyvelői Agenda kedvezményes rendelés határideje.
Másrészt az ELEKAFA nyomtatvány benyújtási határideje szeptember 30-a. Hol is merülhet fel joggal ezen igény?

Azon ügyfeleinknél, akiknél rendszeres az EU bármely más tagországában az áfás beszerzés, ott a helyi szabályok szerint felszámított áfát, ha az adóalany a feltételeknek megfelel, visszaigényelheti. Ilyen esetek lehetnek: a külföldi kiküldetésben tartózkodók egyes költségei, konferencia belépők, szállásdíjak, külföldi tehergépjármű tankolás, vagy csak egy óvatos külföldi, aki helyi áfával növelt számlát állított ki részünkre, illetve azokban az esetekben is, amikor az EU előírások és a magyar áfa jogszabályok is az adott országban rendelik teljesítettnek az ügyletet (pl. ingatlanokkal, közlekedési eszközökkel kapcsolatos szolgáltatások).

Érdekes lehet ott is, akiknél bármely okból kifolyólag egy-két nagyobb áfa tartalmú, ilyen típusú tétel jelentkezett az elmúlt időszakban. Természetesen az ügyfeleink zöme meglehetősen tájékozatlan ez ügyben, ugyanakkor értékes forintokat takaríthatunk meg nekik! Ettől az eljárástól meglátásom szerint még mindig ódzkodunk kicsit, pedig maga az eljárás nem bonyolult, nekünk egy adatlap benyújtása a dolgunk a hozzá tartozó mellékletekkel, a többit a NAV intézi a külföldi adóhatósággal.

Természetesen ez irányú igényünket akkor és csak akkor jelenthetjük be, ha a paramétereink alapján az áfa visszaigénylésre egyébként jogosultak vagyunk, és az előzetesen felszámított áfa belföldön is levonásba helyezhető lenne!

A szeptember 30-a a civil szféra életében bír még kiemelt jelentőséggel. Náluk ez jogvesztő határidő a NAV 1%-os igénylői táborába tartozó belépőjegy megváltásához. Azon szervezeteknek, amelyek korábban már regisztráltak, és adataikban változás nem következett be, nincs további teendőjük, tavalyi regisztrációjuk továbbra is érvényes. Azon szervezetek azonban, akik korábban ezt a regisztrációt bármilyen okból nem kérték, nem kérhették, szeptember 30-ig a 15EGYREG nyomtatványon tehetik ezt meg, a szükséges dokumentáció csatolása mellett. A határidő jogvesztő, ezzel kapcsolatosan igazolási kérelem nem terjeszthető elő! Azon szervezet kérheti először idén a regisztrációját, amelyet a bíróság jogerősen 2014. január elseje előtt bejegyzett!

Így szeptember végén lassacskán felhívhatjuk az érintett ügyfélkör figyelmét a közelgő kötelező jegyzett tőke emelés kérdésére, civileknél pedig az alapszabály, alapító okirat módosítási-, változtatási kötelezettségre. Mindkét esetben jó apropó lehet az alapító okiratok, alapszabályok, és társasági szerződések áttekintése más szempontokból is.

Civileknél különösen fontos, hogy amennyiben a közhasznú státusz feltételeinek nem felelnek meg, de ennek ellenére közhasznú tevékenységet folytatnak, akkor a közhasznú tevékenység a törvényekkel összhangban jogszabályi hellyel pontosan megjelölt, és jól körülírt legyen. Ez a tétel elengedhetetlen azon civil szervezeteknél, akik jelenleg is gyűjtenek, vagy a jövőben szándékukban áll 1%-os felajánlásokat gyűjteni!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!