Hétindító – 39. hét

Határidős feladatok: a civil szervezetek regisztrációja az 1%-os felajánlás fogadása érdekében továbbá az ELEKÁFA bevallás

hétindító

Lassan véget ér a szeptember, és még a héten ránk köszönt az október is…. Nézzük, mi is az, amiről nem feledkezhetünk meg szeptember végén.

Amivel a héten számolni kell, és nagyon fontos, jogvesztő határidő a civilek életében a XXEGYREG nevet viselő regisztrációs nyomtatvány benyújtása, melyet azon szervezeteknek kell benyújtani, akik a jövőben fogadni kívánják az 1%-os felajánlásokat. A határidő jogvesztő, így azt javaslom, amennyiben az alapító okirat alapszabály bármely okból nem felelne meg száz százalékos mértékben a paramétereknek, akkor  a jelenleg hatályosat mellékelve kezdeményezzék ezen szervezetek a regisztrációjukat, és gőzerővel álljanak neki az alapító okirat, alapszabály módosításának, hogy mire a NAV hiánypótlási felhívása megérkezik, azt felkészülten várva már be is lehessen csatolni az iratanyagot. Amire szintén figyelni kell, hogy az aktuális EGYREG nyomtatványon adatváltozás esetén a változásokat normál változás bejelentési határidő betartása mellett folyamatosan jelenteni kellene, különös tekintettel a bankszámlaszámra, melyre a kiutalások érkeznek. Azon szervezeteknek, amelyek  a feltételnek továbbra is megfelelnek, és korábban már regisztráltak, teendőjük nincs, új regisztrációra nem kötelezettek! Engedjétek meg hogy a másik nagy tévhitet, miszerint a közhasznú státusz megléte szükséges – is eloszlassam, kizárólag a közhasznú tevékenység az, aminek a civil életében jelen kell lennie, és nyilván ezt a tevékenységet folytatnia is kell. Amiben a probléma gyökerezik, hogy ennek a megjelentetése a beszámolókban csorbát szenved! 

Szeptember végére határidős az  ELEKÁFA nyomtatványok benyújtása, mely nyomtatvány benyújtása azon ügyfeleinknél lehet releváns, akiknél rendszeres az EU bármely más tagországában az áfás beszerzés, ott a helyi szabályok szerint felszámított áfát, ha az adóalany a feltételeknek megfelel, visszaigényelheti. pl. a rendszeresen külföldön kiküldetésben tartózkodók egyes költségei, konferencia belépők, szállásdíjak, külföldi tehergépjármű tankolás, és azokban az esetekben is, amikor az EU előírások és magyar Áfa jogszabályok is az adott országban rendelik teljesítettnek az ügyletet (pl. ingatlanokkal, közlekedési eszközökkel kapcsolatos szolgáltatások.) 

A színen még mindig a KATA:

  • célszerű ellenőrizni a helyi adó folyószámlákat
  • 09.25-ig lehet bejelentkezni az ÚJKATA hatálya alá (mivel ez vasárnap volt, ma még bejelentkezhetsz a hatálya alá!)
  • 09.30-ig záró KATA bevallás (mindenkinek!!!)
  • 10.31-ig lehet bejelentkezni az átalányadó hatálya alá

Mindenkinek működő bevallási rendszert, és nyugalmas napokat kívánok a hétre! 

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!