Hétindító – 39. hét

Szeptember végi határidők

bevallásokat

A szokásos habos kávé mellől üdvözöllek benneteket, nézzük át, mit kell csinálnunk a héten!

Amivel a héten számolni kell, és nagyon fontos, jogvesztő határidő a civilek életében a 19EGYREG nevet viselő regisztrációs nyomtatvány benyújtása. A nyomtatványt azon szervezeteknek kell benyújtani, akik a jövőben fogadni kívánják az 1%-os felajánlásokat. Azt javaslom, amennyiben az alapító okirat, alapszabály bármely okból nem felelne meg 100%-os mértékben a paramétereknek, akkor a jelenleg hatályosat mellékelve kezdeményezzék ezen szervezetek a regisztrációjukat, és gőzerővel álljanak neki az alapító okirat, alapszabály módosításának, hogy mire a NAV hiánypótlási felhívása megérkezik, azt felkészülten várva már be is lehessen csatolni az iratanyagot. Amire szintén figyelni kell, hogy az aktuális EGYREG nyomtatványon adatváltozás esetén a változásokat normál változás bejelentési határidő betartása mellett folyamatosan jelenteni kell, különös tekintettel a bankszámlaszámra, melyre a kiutalások érkezni fognak. Azon szervezetek, akik a feltételnek továbbra is megfelelnek, és korábban már regisztráltak, teendőjük nincs, új regisztrációra nem kötelezettek.

Engedjétek meg hogy a másik nagy tévhitet, miszerint a közhasznú státusz megléte szükséges, eloszlassam. Kizárólag a közhasznú tevékenység az, aminek a civil életében jelen kell lennie, és nyilván ezt a tevékenységet folytatnia is kell. Amiben a probléma gyökerezik, hogy ennek a megjelentetése a beszámolókban csorbát szenved! A határidő ugyan jövő hét hétfő (09.30.), de az utolsó napon kapkodva nehézkessé válhat a regisztráció!

Közben már érkeznek a vallási egyesületek részére a nyilvántartásból törlési határozatok egy százalék tekintetében, ettől megijedni nem kell, az ő esetükben a változás oka a törvénymódosításokban rejlik. Amennyiben továbbra is gyűjteni szeretnének 1%-ot, akkor esetükben szabad formátumú levélben kell technikai szám iránti kérelmet előterjeszteni az adóhatósághoz, e-papírként. Részükre a technikai szám megállapítása iránti kérelem előterjesztés határideje december 31.

Szeptember végére határidős az ELEKÁFA nyomtatványok benyújtása, mely nyomtatvány benyújtása azon ügyfeleinknél lehet releváns, akiknél rendszeres az EU bármely más tagországában az áfás beszerzés. Ott a helyi szabályok szerint felszámított áfát – ha az adóalany a feltételeknek megfelel – visszaigényelheti. (Például a rendszeresen külföldön kiküldetésben tartózkodók egyes költségei, konferencia belépők, szállásdíjak, külföldi tehergépjármű tankolás, vagy csak egy óvatos külföldi, aki a helyi áfával növelt számlát állított ki részünkre, és azokban az esetekben is, amikor az EU előírások és magyar Áfa jogszabályok is az adott országban rendelik teljesítettnek az ügyletet (ingatlanokkal, közlekedési eszközökkel kapcsolatos szolgáltatások)).

Érdekes lehet ott is, akiknél bármely okból kifolyólag egy-két nagyobb áfa tartalmú ilyen típusú tétel jelentkezett az elmúlt időszakban. Természetesen az ügyfeleink zöme meglehetősen tájékozatlan ez ügyben, ugyanakkor értékes forintokat takaríthatunk meg nekik! Ettől az eljárástól meglátásom szerint még mindig ódzkodunk kicsit, pedig maga az eljárás nem bonyolult, nekünk egy adatlap benyújtása a dolgunk a hozzá tartozó mellékletekkel, a többit a NAV intézi a külföldi adóhatósággal.  Természetesen ez irányú igényünket akkor és csak akkor jelenthetjük be, ha a paramétereink alapján az áfa visszaigénylésre egyébként jogosultak vagyunk, és az előzetesen felszámított áfa belföldön is levonásba helyezhető lenne. Érdemes tehát áttekinteni, melyik ügyfelünknél fordulhat elő hasonló eset!

És szeptember végével véget ér a harmadik negyedév, így a jövő hónapban egy különösen erős, határidőkben bővelkedő hónap virrad ránk, amivel – amennyire lehet – muszáj előre dolgoznunk.  Én már ilyenkor feltérképezem, mi az, amit a beosztottak, vagy akár én előre el tudok készíteni, vagy elő tudok készíteni.

Negyedév lévén foglalkoznunk kell példának okáért a társasági adó előlegek kérdéskörével is, ezeket már le lehet kérni, ellenőrizni ún. korosított adófolyószámlák segítségével, megkönnyítve ezzel mind a saját, mind az ügyfeleink helyzetét. Korosított adófolyószámlánál a vég dátumra írjunk október végét, ezáltal láthatóvá válik az adóelőleg előírása. Társasági adó előleg okán figyeljünk arra, hogy ott és ahol ez szükséges, kérhetjük a társasági adó előlegének a módosítását, de ilyenkor a beadványt legkésőbb az esedékesség napján be kell nyújtani az adóhatósághoz!

Elővehető már a cégautóadó kérdésköre, különös tekintettel arra, hogy szeptemberben teljesítményadó előleget kellett fizetniük, ellenőrizni kell, hogy ez határidőben megtörtént-e annak érdekében, hogy azt a cégautóadóból levonásba helyezhessük.

Harmadik negyedév lévén az éves áfás ügyfeleinkre is kiemelt figyelmet célszerű fordítani, hiszen több esetben előfordul, hogy ilyenkor értékhatárt lép, így benyújtandó áfa bevallása keletkezik!

A fentiekben említést tettünk a civil szervezetekről, október 1-jén találkozhatunk a működési kérdéseket feszegető konferencián, november 4-én a számviteli és társasági, valamint egyéb adózási problémákat vesszük górcső alá!

Sok szeretettel, és még több információval várlak benneteket! Találkozzunk ott is!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM