Hétindító – 39. hét

Hűvös a harmadik negyedév...

A szokásostól eltérően forró teás jó reggelt kívánok mindenkinek, ezen a hétfői didergős reggelen. Mostanra végleg beköszöntött az ősz, de remélem azért egy két napsütéses napban még lesz részünk. Addig is, talán a héten viszonylag nyugodtabban dolgozhatunk!

Amivel a héten számolni kell, és nagyon fontos határidő a civilek életében a 18EGYREG nevet viselő regisztrációs nyomtatvány benyújtása, melyet azon szervezeteknek kell benyújtani, akik a jövőben fogadni kívánják az 1%-os felajánlásokat. A határidő jogvesztő, így azt javaslom, amennyiben az alapító okirat, alapszabály bármely okból nem felelne meg száz százalékos mértékben a paramétereknek, akkor a jelenleg hatályosat mellékelve kezdeményezzék ezen szervezetek a regisztrációjukat, és gőzerővel álljanak neki az alapító okirat, alapszabály módosításának, hogy mire a NAV hiánypótlási felhívása megérkezik, azt felkészülten várva már be is lehessen csatolni az iratanyagot.

Amire szintén figyelni kell, hogy az aktuális EGYREG nyomtatványon adatváltozás esetén a változásokat normál változás bejelentési határidő betartása mellett folyamatosan jelenteni kellene, különös tekintettel a bankszámlaszámra, melyre a kiutalások érkezni fognak. Azon szervezetek, akik a feltételnek továbbra is megfelelnek, és korábban már regisztráltak, teendőjük nincs, új regisztrációra nem kötelezettek!

Engedjétek meg hogy a nagy tévhitet – miszerint a közhasznú státusz megléte szükséges – is eloszlassam. Kizárólag a közhasznú tevékenység az, aminek a civil életében jelen kell lennie, és nyilván ezt a tevékenységet folytatnia is kell. Amiben a probléma gyökerezik, hogy ennek a megjelentetése a beszámolókban csorbát szenved! Jó hír viszont, hogy mivel szeptember 30-a hétvégére esik, így az EGYREG nyomtatvány benyújtási határideje jövő hét hétfőre csúszik.

Szeptember végére határidős az ELEKAFA nyomtatványok benyújtása, mely nyomtatvány benyújtása azon ügyfeleinknél lehet releváns, akiknél rendszeres az EU bármely más tagországában az áfás beszerzés. Ott a helyi szabályok szerint felszámított áfát, ha az adóalany a feltételeknek megfelel, visszaigényelheti (például a rendszeresen külföldön kiküldetésben tartózkodók egyes költségei, konferencia belépők, szállásdíjak, külföldi tehergépjármű tankolás, vagy csak egy óvatos külföldi, aki a helyi áfával növelt számlát állított ki részünkre, és azokban az esetekben is, amikor az EU előírások és magyar Áfa jogszabályok is az adott országban rendelik teljesítettnek az ügyletet (pl. ingatlanokkal, közlekedési eszközökkel kapcsolatos szolgáltatások.)

Érdekes lehet ott is, akiknél bármely okból kifolyólag egy-két nagyobb áfa tartalmú ilyen típusú tétel jelentkezett az elmúlt időszakban. Természetesen az ügyfeleink zöme meglehetősen tájékozatlan ez ügyben, ugyanakkor értékes forintokat takaríthatunk meg nekik! Ettől az eljárástól meglátásom szerint még mindig ódzkodunk kicsit, pedig maga az eljárás nem bonyolult, nekünk egy adatlap benyújtása a dolgunk a hozzá tartozó mellékletekkel a többit a NAV intézi a külföldi adóhatósággal.  Természetesen ez irányú igényünket akkor és csak akkor jelenthetjük be, ha a paramétereink alapján az áfa visszaigénylésre egyébként jogosultak vagyunk, és az előzetesen felszámított áfa belföldön is levonásba helyezhető lenne! Érdemes tehát áttekinteni, melyik ügyfelünknél is lehet ez releváns!

És szeptember végével véget ér a harmadik negyedév, így a jövő hónapban egy különösen erős, határidőkben bővelkedő időszak virrad ránk, amivel – amennyire lehet – muszáj előre dolgoznunk.  Én már ilyenkor feltérképezem, mi az, amit a beosztottak vagy akár én előre el tudok készíteni, vagy elő tudok készíteni.

Negyedév lévén foglalkoznunk kell példának okáért a társasági adó előlegek kérdéskörével is, ezeket például már le lehet kérni, ellenőrizni ún. korosított adófolyószámlák segítségével, megkönnyítve ezzel mind a saját, mind az ügyfeleink helyzetét. Korosított adófolyószámlánál a végdátumra írjunk október végét, ezáltal láthatóvá válik az adóelőleg előírása. És ha már lúd, legyen kövér! Írjunk december végét, és máris láthatóvá válik, ki is a feltöltésre kötelezett adóalany a nyilvántartás szerint, annak ugyanis negyedéves előleg fizető státusza lévén már december 20-ra elő van írva az utolsó negyedévi társasági adó előlege. Társasági adó előleg okán figyeljünk arra, hogy ott és ahol ez szükséges, kérhetjük a társasági adó előlegének a módosítását, de ilyenkor a beadványt legkésőbb az esedékesség napján be kell nyújtani az adóhatósághoz! A módosítás jelenleg az ELOLEGMOD nevű nyomtatványon kérhető!

Elővehető már a cégautóadó kérdésköre, különös tekintettel arra, hogy szeptemberben teljesítményadó előleget kellett fizetniük, ellenőrizni kell, hogy ez határidőben megtörtént-e annak érdekében, hogy azt a cégautóadóból levonásba helyezhessük.

Harmadik negyedév lévén az éves áfás ügyfeleinkre is kiemelt figyelmet célszerű fordítani, hiszen több esetben előfordul, hogy ilyenkor értékhatárt lép, így benyújtandó áfa bevallása keletkezik!

A fentiekben ismét említést tettünk a civil szervezetekről, október 10-én a számviteli és társasági, valamint egyéb adózási problémáikat vesszük górcső alá, az aktuális konferenciámon, melyre jelentkezni itt tudtok >> Civil szervezetek működése, számvitele, adózása!  Sok szeretettel, és még több információval várlak benneteket! Találkozzunk ott is!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!