Hétindító – 38. hét – Suller Kriszta

Határidős a havi áfa bevallás. Felkészülés az ELEKÁFA-ra és a civilek 1%-os regisztrációjára

1%

A szokásos habos kávé mellől üdvözöllek! Nézzük át, mit is csinálhatunk a héten!

Az ÁFA, az elmaradhatatlan havi feladatok egyike

A héten, 20-ra határidős:

  • havi áfa bevallás és befizetés az ilyen gyakorisággal rendelkező partnereinknél,
  • A60-as összesítő nyilatkozat amennyiben szükséges, itt figyeljünk arra, hogy lehet olyan partnerünk, aki ugyan negyedéves áfa bevalló, mégis havi bevallás benyújtására kötelezett az összesítő nyilatkozat tekintetében. Különös tekintettel most, hogy a múlt hónapban egy újabb negyedévet zártunk.
  • Áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál, ha az szükséges,
  • ’01-es bevallás benyújtása az e tekintetben havi bevallóknál.

1% fogadása érdekében regisztrációs eljárás 

A héten már készülni kell, a szeptember 30-i jogvesztő határidőre a civilek életében, amely az 1%-ot fogadni kívánó szervezetek esetében az EGYREG nevet viselő regisztrációs nyomtatvány benyújtását jelenti. Ez a nyomtatványt azon szervezeteknek kell benyújtani, akik a jövőben fogadni kívánják az 1%-os felajánlásokat, és korábban még nem regisztráltak, vagy a regisztrációs eljárás bármely okból megakadt. A határidő jogvesztő, így azt javaslom, amennyiben az alapító okirat alapszabály bármely okból nem felelne meg száz százalékos mértékben a paramétereknek, akkor a jelenleg hatályosat mellékelve kezdeményezzék ezen szervezetek a regisztrációjukat, és gőzerővel álljanak neki az alapító okirat, alapszabály módosításának, hogy mire a NAV hiánypótlási felhívása megérkezik, azt felkészülten várva már be is lehessen csatolni az iratanyagot. Azon szervezetek, akik a feltételnek továbbra is megfelelnek, és korábban már regisztráltak, teendőjük nincs, új regisztrációra nem kötelezettek! 

Azon egyesületek, akik vallási egyesületként vannak nyilvántartva, az 1%-os forrás iránti regisztrációs igényüket e-papír felületen, szabad formátumú kérelem formájában terjeszthetik elő. Részükre – az egyházakhoz hasonlóan – technikai szám kerül megállapításra! 

Ha változik valami az 1%-ra jogosult civil szervezet életében

Az aktuális EGYREG nyomtatványon adatváltozás esetén a változásokat normál változás bejelentési határidő betartása mellett folyamatosan jelenteni kellene, különös tekintettel a bankszámlaszámra, melyre a kiutalásnak érkeznie kell. 

Engedjétek meg, hogy a másik nagy tévhitet, miszerint a közhasznú státusz megléte szükséges – is eloszlassam, kizárólag a közhasznú tevékenység az, aminek a civil életében jelen kell lennie, és nyilván ezt a tevékenységet folytatnia is kell. Amiben a probléma gyökerezik, hogy ennek a megjelentetése a beszámolókban csorbát szenved! 

Porondon az ELEKÁFA

Szeptember végére határidős az ELEKÁFA nyomtatványok benyújtása, mely nyomtatvány benyújtása azon ügyfeleinknél lehet releváns, akiknél rendszeres az EU bármely más tagországában az áfás beszerzés, ott a helyi szabályok szerint felszámított áfát, ha az adóalany a feltételeknek megfelel, visszaigényelheti. pl. a rendszeresen külföldön kiküldetésben tartózkodók egyes költségei, konferencia belépők, szállásdíjak, külföldi tehergépjármű tankolás, és azokban az esetekben is, amikor az EU előírások és a magyar Áfa jogszabályok is az adott országban rendelik teljesítettnek az ügyletet (pl. ingatlanokkal, közlekedési eszközökkel kapcsolatos szolgáltatások). 

Ellenőrzésmentes, haladós napokat kívánok! 

***

Aktuális konferenciák >> 

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!