Hétindító – 35. hét

Kezdődik a szeptember...

negyedév

Az iskolakezdést megelőző „sokk” után hamar vissza kell zökkenünk a munka mezejére is, tekintettel arra, hogy ez a hét – annak ellenére, hogy határidők nem tarkítják – a bérszámfejtés jegyében telik!

Szeptember 13-ra esedékes a szokásos havi járulékbevallás hullám, melynek keretében esedékesek:

  • 58-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
  • 08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT).

Ne mulasszuk el a bevallásokhoz kapcsolódó befizetési kötelezettségeinket se! A saját cégeink is cégek, „…mint a suszternek a cipője”, fordítsunk rájuk is kiemelt figyelmet, és javaslom ne csak járulékbevallás és befizetés szempontjából!

Ezek után, – szeptember 15-ig – helyi adó előlegeket kell fizetniük az érintetteknek, amely nem csak az iparűzési adót jelenti! A teljesítményadónál pedig nem elhanyagolható szempont, hogy ha azt személygépjármű után fizetik, az határidőben befizetődjön, ekkor vonható le ugyanis érvényesen az ugyanazon személygépkocsira szóló cégautóadó összegéből, ha  csak egy napot is késnek a befizetéssel, akkor az nem határidőben teljesített véleményem szerint. Ennek okán az érintetteknek igyekszem a figyelmét erre külön is felhívni!  Figyeljünk arra, hogy KATA-s tételes iparűzési adót fizető ügyfeleinknél is mostanra határidős a második félévi 25 000 forintos tétel megfizetése is! Másik típushiba KATA-soknál, hogy nem minden telephelyre jelentkeznek be, esetleg fizetik meg a helyi iparűzési adót, így célszerű lehet -e tekintetben is a körmükre nézni.

A civil szférában közelít a szeptember 30., mely ezen a területen kiemelt jelentőséggel bír. Esetükben ez jogvesztő határidő ez a NAV 1%-os igénylői táborába tartozó belépőjegy megváltásához. Azon szervezeteknek, amelyek korábban már regisztráltak, és adataikban változás nem következett be, nincs további teendőjük, tavalyi regisztrációjuk továbbra is érvényes. Azon szervezetek azonban, akik korábban ezt a regisztrációt bármilyen okból nem kérték, nem kérhették, XXEGYREG nyomtatványon tehetik ezt meg, a szükséges dokumentáció csatolása mellett. A határidő jogvesztő, ezzel kapcsolatosan igazolási kérelem nem terjeszthető elő! Az a szervezet kérheti először az idén a regisztrációját, amelyet a bíróság jogerősen 2020. január 01-je előtt bejegyzett, és az érintett jogszabály helyekben előírt egyéb paramétereknek megfelelnek!

Lassan indul az idei ősz is, így javaslom figyeljétek a Penta konferencianaptárát, érdekes és fontos konferenciák közül szemezgethettek az ősz folyamán is, többek között én is várom az érintetteket a civil konferencián, melyre már lehet jelentkezni >> Civil vizeken, avagy hogyan fésüljük össze a számvitelt, adózást a mindennapokkal (2021.09.21.)

Civilek számára nyitott továbbra is a Civil Klubba való jelentkezés, melynek keretein belül az őket érintő problémákat, kérdéseket vitatjuk meg, kéthavonta esedékes klubdélutánunkon egy-egy témát alaposabban is kibontunk. Szeptemberben a civil szervezetek beszámoló javítási kérdéseit vesszük át!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!