Hétindító – 34. hét

Teendők a tűzijáték után

A nagy tűzijátékok éjszakája után egy „izmos”, határidővel tarkított szerdai “hétfő” reggelen köszöntelek benneteket, remélve, hogy a mai napra határidős áfa front a ti fejetek felől is elvonulóban van már! Viszont nem haszontalan, ha összefoglaljuk, miről is kellene ma számot adnunk, nehogy véletlen kimaradjon valami!

Ami tehát augusztus 20. helyett tehát ma, 21-én határidős:

  • Havi áfa bevallás és befizetés az ilyen gyakorisággal rendelkező partnereinknél.
  • A60-as összesítő nyilatkozat amennyiben szükséges, itt figyeljünk arra, hogy lehet olyan partnerünk, aki ugyan negyedéves áfa bevalló, mégis havi bevallás benyújtására kötelezett az összesítő nyilatkozat tekintetében. Különös tekintettel most, hogy a múlt hónapban egy újabb negyedévet zártunk.
  • Áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál, ha az szükséges.
  • ’01-es bevallás benyújtása az e tekintetben havi bevallóknál.

Mindezeken túl más fontos, határidős teendő a hétre nem jutott, de könyvelőként mindig találunk valami rendbe tenni valót, és ha nem, hát biztosan a hétre is jut megoldandó feladat. Ha pedig mindezt félre tudod tenni, töltsd pihenéssel a nyárból hátra lévő napokat!

Mivel lassan közelít a szeptember, a helyi adófolyószámlákra most célszerű kiemelt figyelmet fordítani, hiszen több esetben az általunk beadott bevallások javítására is sor kerülhetett, akár módosítva az általunk kiszámolt, megállapított szeptemberi adóelőleget. Módosítások esetén pedig célszerű átnézni, hogy kinek is van igaza! A másik aspektus, hogy az idén ahány önkormányzat, annyi féleképpen fogadott vagy nem fogadott bevallást, és dolgozta vagy esetleg nem dolgozta fel azokat! Az idén nagyon fontos, hogy ügyfeleink helyi adófolyószámláira kiemelt figyelmet fordítsunk.

A másik fontos dolog, melyben érdemes előre tekintetni, azoknál az ügyfeleknél, akiknél a társasági adóelőleg magasabb, az előző év kiemelkedő eredménye vagy egyéb speciális esete miatt, kérhető az előírt adóelőleg mérséklése. (Ez negyedéves előlegfizetőknél október 20-án.) Természetesen a havi előlegfizetésre kötelezettek is kérhetik az előleg módosítását, ott és ahol ez indokolt! Kisebb cégeknél – különös tekintettel azokra, akik most lettek negyedévesből  havi előleg fizetők – nagyon sokat jelenthet ez, likviditás szempontjából is! Nyomtatványa jelenleg az ELOLEGMOD nevű, ebbe kell beleírni az eredménykimutatás adatait is.

Ha már iskolakezdés, akkor szeptember elején javaslom, figyelje mindenki a Penta konferencia naptárát, mert érdekes konferenciákból válogathattok az ősz folyamán, és természetesen hamarosan találkozunk őszi első civil klubunkon is, ahol szeretettel várok minden régi és új klubtagot!

Kellemes, napsütéses szép nyárutó napokat kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!