Hétindító – 33. hét

Járulékbevallással indul a hét

Ezen az augusztusi reggelen köszöntök mindenkit! Remélem, mindenki a kávéját kavargatva olvassa soraimat, mindeközben vegyük át mi, is vár ránk a héten!

A mai napra határidős a járulékbevallások benyújtása, jelesül:

  • 1958-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
  • 1908-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT). A bevallási határidő együtt jár a befizetési határidővel is!

A héten – bár az áfa is csúszik az ünnepi huszadikai határidő miatt augusztus 21-re – már mindenképpen ezeken a vizeken is eveznünk kell, és talán mondanom sem kell, mennyire nehéz is “becserkészni” az ügyfeleket így nyár derekán!

Ami tehát augusztus 20. helyett 21-én határidős:

  • Havi áfa bevallás és befizetés az ilyen gyakorisággal rendelkező partnereinknél.
  • A60-as összesítő nyilatkozat amennyiben szükséges. Itt figyeljünk arra, hogy lehet olyan partnerünk, aki ugyan negyedéves áfa bevalló, mégis havi bevallás benyújtására kötelezett az összesítő nyilatkozat tekintetében.
  • Áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál, ha az szükséges.
  • 1901-es bevallás benyújtása az e tekintetben havi bevallóknál.

Figyeljünk arra, hogy az elmúlt hónapban negyedév volt, így előfordulhat, hogy egy-egy korábban negyedéves áfás ügyfelünk esetleg havi áfa bevallói körbe került át – ezt már láthatjuk mostanra a törzsadatokon is. Illetve fontos figyelmet fordítani az A60-as összesítő nyilatkozatok esetében az értékhatárra, mert az is elképzelhető, hogy az egyébként negyedéves áfa bevalló ügyfelünk havi A60-as benyújtására kötelezett!

Itt hívom fel a figyelmet arra, hogy alanyi mentes érában is előfordulhat áfa bevallási kötelezettség, például EU szolgáltatásnyújtások, vagy igénybevételek okán, de akár egy tárgyi eszközértékesítés is generálhat áfa bevallási kötelezettséget. Azt tapasztalom, hogy ez rendre elmarad!  Nagyon fontos, hogy ismerjük azon passzusokat, amikor egy alanyi mentes adóalany nem járhat el alanyi mentes minőségében!

Mindeközben célszerű – az immár zömében elektronikusan elérhető – helyi adó folyószámlákkal is foglalkozni, melyen már látnunk kell a májusban benyújtott bevallások felkönyveléseit, az esetleges hibákat, anomáliákat is! Fontos azt is evidenciában tartani, hogy a gépjárművek teljesítményadója – ha azt határidőben befizetik – levonható a cégautó adóból, így az érintett ügyfelek felé – lévén, hogy közeledik a szeptember – előkészíthetünk egy tájékoztatást ez ügyben is!

Kellemes, napsütéses hetet, és munkamentes ünnepi hétvégét kívánok.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!