Hétindító – 29. hét

Fókuszban a második negyedéves bevallási és befizetési határidő, kiemelten az áfa bevallásra és a társasági adóelőlegre. Új KATA törvény lehetőségei, következményei

hétindító

Kellemes nyári hétfő reggelt mindenkinek, így a “KATA-sokk” után. Remélem mindenki pihen is egy kicsit!

A héten szerdára határidősek az alábbiak: 

  • Havi és negyedéves áfa bevallások és befizetések.
  • Áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál , ha az szükséges, pl. alanyi mentes áfa alanyok esetleges rendkívüli havi bevallásai.
  • Havi és negyedéves összesítő nyilatkozat  (figyelve az esetlegesen értékhatárt átlépőkre, elképzelhető olyan eset is, amikor főszabály szerint negyedéves áfa bevallói státusz ellenére havi összesítő nyilatkozat benyújtásra kerül sor)
  • Félév lévén célszerű az éves státuszú ügyfeleinkre is gondolnunk, több esetben előfordulhat már ilyenkor értékhatár túllépés
  • KIVA előleg bevallás és megfizetés.
  • Cégautóadó bevallás és megfizetés.
  • Környezetvédelmi termékdíj negyedéves bevallása és megfizetése.
  • 01-es bevallás benyújtása havi és negyedéves bevallói státusz esetén (rehabilitációs hozzájárulás stb.).
  • Nem feledkezhetünk meg a havi és negyedéves társasági adóelőleg megfizetéséről sem.

Aki jelenleg nincs szabadságon, az gondoljon már a hónap végére határidős NEBIH élelmiszerlánc felügyeleti díj  fizetési értesítők kiküldésére, annak ellenére hogy – meglátásom szerint – ez nem feltétlen könyvelői feladat. 

Ráérős időnkben itt az ideje áttanulmányozni a kisadózók körül kialakult helyzetet, rengeteg feladatot ró ránk könyvelőkre ez a helyzet, mindenkinél számolni, egyeztetni aztán dönteni kell. 

Kisadózók tekintetében figyelembe kell venni a jelenlegi és a választott vállalkozási formát, amennyiben Bt. esetén végelszámolásra kerül sor,  vagy az egyéni vállalkozó be kívánja fejezni a tevékenységét, akkor ennek a részleteit megbeszélni, ha folytatni kívánják, akkor a folytatás lehetséges verzióit kell elemezni. Figyeljetek a látókörötökben lévő szünetelő egyéni vállalkozásokra is, hiszen ha kisadózó státuszban vannak, őket is érinthetik a jogszabályváltozások, és persze nem mehetünk el azon kisvállalkozók mellett sem, akik tudnak és szeretnének a KATA hatálya alatt maradni. Minden megoldás, minden eljárás megannyi extra, soron kívüli határidő figyelemmel kísérését követeli meg tőlünk, és a vállalkozóinktól is. Figyeljetek arra is, hogy a választott vállalkozási, illetve adózási formához igazítsátok díjazásotokat is, amit írásban rögzítsetek az érintett ügyféllel, azért szólok, mert az a tapasztalatom, hogy ez rendre elmarad, és ez később problémákat szül. 

Természetesen a fentiek mellett mindenki fordítson időt  a pihenésre, rekreálódásra is, hiszen lassan de biztosan közelít az ősz, megannyi feladattal. 

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!