Hétindító – 28. hét

Járulékbevallásé a főszerep

hétindító

Nos, mire ezeket a sorokat olvassátok, ismét tombol a nyár, úgyhogy a jegeskávé fogyasztását mindenkinek kifejezetten ajánlom, egyenesen védőital! A kávénkat kavargatva azonban muszáj beszélnünk a határidőkről is!

Július 12-re lesz határidős:

 • 1858-as bevallások egyéni vállalkozások körében;
 • 1808-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT).

Természetesen nem feledkezhetünk meg a bevallásokhoz kapcsolódó befizetési kötelezettségeinkről sem! A saját cégeink is cégek, mint „a suszter cipője”, fordítsunk rájuk is kiemelt figyelmet, és javaslom ne csak járulékbevallás és befizetés szempontjából!

Felhívom a figyelmet, hogy negyedév lévén, nem maradhat el a VSZJA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók előlegfizetése sem, mely szintén 12-re határidős! Nem maradhat el a KATA, EVA és átalányadó előlegek befizetése sem!

Lássuk hát mi is az, amire még nyáron is figyelmet kell fordítani:

 • Havi és negyedéves áfa bevallások és befizetések;
 • Áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál, ha az szükséges, pl. alanyi mentes áfa alanyok esetleges rendkívüli havi bevallásai;
 • Havi és negyedéves összesítő nyilatkozat (figyelve az esetlegesen értékhatárt lépőkre, elképzelhető olyan eset is, amikor fő szabály szerint negyedéves áfa bevallói státusz ellenére havi összesítő nyilatkozat benyújtásra kerül sor);
 • Félév lévén célszerű az éves státuszú ügyfeleinkre is gondolnunk, több esetben előfordulhat már ilyenkor értékhatár túllépés;
 • KIVA előleg bevallás és megfizetés;
 • Cégautóadó bevallás és megfizetés;
 • Környezetvédelmi termékdíj negyedéves bevallása és megfizetése;
 • 01-es bevallás benyújtása havi és negyedéves bevallói státusz esetén (rehabilitációs hozzájárulás, kulturális járulék stb.);
 • Nem feledkezhetünk meg a havi és negyedéves társasági adó előlegek megfizetéséről sem.

Ezek közül egy pár dologra – ha csak tehetem – igyekszem előre felkészülni. Ilyenek pl. a társasági adó előlegek, amik jó előre kiközölhetőek, kérhető adófolyószámla kivonat bármely későbbi időpontra, így, két legyet ütve egy csapásra ellenőrizhetjük is a benyújtott társasági adó bevallás feldolgozásának helyességét a folyószámlán! A cégautóadók zöme már a gépünkön pihen, és tapasztalatom szerint a partnereink is hálásak, ha időben szólunk fizetési kötelezettségeiket illetően!

Mire ezeket a sorokat írom, már javában tombol az online számlázás, igaz, fennakadásokkal. A határidőket szigorúan be kell tartani, annak ellenére, hogy július 31-ig a NAV ígérete szerint nem fog büntetni. Kitartást mindenkinek!

Köszönöm, hogy végig olvastátok soraimat, még ha ezeken a forró nyári napokon hosszúra sikeredett is! Mindenkinek kellemes nyaralást, pihenést kívánok.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!