Hétindító – 27. hét

Nyaralás alatt is van teendőnk

hétindító

Nos, mire ezeket a sorokat olvassátok, ismét tombol a nyár, úgyhogy a jegeskávé fogyasztását mindenkinek kifejezetten ajánlom, egyenesen védőital! A kávénkat kavargatva azonban muszáj beszélnünk a határidőkről is!

Július 12-re (jövő hét hétfőre) lesznek határidősek:

 • 2158-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
 • 2108-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT),

Figyeljünk a bevallásokhoz kapcsolódó befizetési kötelezettségeinkre is! A saját cégeink is cégek, mint a suszternek a cipője, fordítsunk rájuk is kiemelt figyelmet, és javaslom ne csak járulékbevallás és befizetés szempontjából!

Felhívom a figyelmet, hogy negyedév lévén, nem maradhat el a VSZJA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók előlegfizetése sem, mely szintén július 12-re határidős! Nem maradhat el a KATA befizetése sem!

És mindeközben gőzerővel közelít a negyedév, így a maradék időnkben annak előkészületeivel foglalkozhatunk.  Lássuk hát mi is az, amire még nyáron is figyelmet kell fordítani:

 • Havi és negyedéves áfa bevallások és befizetések
 • Áfa bevallás benyújtása a speciális adózói körbe tartozóknál , ha az szükséges, pl. alanyi mentes áfa alanyok esetleges rendkívüli havi bevallásai.
 • Havi és negyedéves összesítő nyilatkozat (figyelve az esetlegesen értékhatárt lépőkre, elképzelhető olyan eset is, amikor fő szabály szerint negyedéves áfa bevallói státusz ellenére havi összesítő nyilatkozat benyújtásra kerül sor)
 • Félév lévén célszerű az éves státuszú ügyfeleinkre is gondolnunk, több esetben előfordulhat már ilyenkor értékhatár túllépés
 • KIVA előleg bevallás és megfizetés
 • Cégautóadó bevallás és megfizetés
 • Környezetvédelmi termékdíj negyedéves bevallása és megfizetése
 • 01-es bevallás benyújtása havi és negyedéves bevallói státusz esetén (rehabilitációs hozzájárulás, kulturális járulék stb.)
 • Havi és negyedéves társasági adó előlegek megfizetése.

Ezek közül egy pár dologra – ha csak tehetem – igyekszem előre felkészülni. Ilyenek például a társasági adó előlegek – jó előre kiközölhetőek, kérhető adófolyószámla kivonat bármely későbbi időpontra, így  két legyet ütve egy csapásra ellenőrizhetjük is a benyújtott társasági adó bevallás feldolgozásának helyességét a folyószámlán! A cégautóadók zöme már a gépünkön pihen, és tapasztalatom szerint a partnereink is hálásak, ha időben szólunk fizetési kötelezettségeiket illetően!

Július 31-ig határidős a NEBIH élelmiszerlánc felügyeleti díjak első részletének megfizetése, ha magunkra vállaltuk, akkor a kiközlése az érintett ügyfelek felé nem maradhat el!

Köszönöm, hogy végig olvastátok soraimat, mindenkinek kellemes nyaralást, pihenést kívánok.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM